20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Сладко грозде и опияняващи вина пожела на лозарите кметът Иван Алексиев

Денят на лозаря в община Поморие започна с молебен за плодородие и символично зарязване на лозовите вейки в един от масивите, близо до село Каменар. „Честит празник на всички лозари! Бъдете грижовни стопани на своите лози, за да ви дарят с богата реколта, сладко грозде и опияняващи вина”, пожела кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Заедно с него в ритуалното зарязване се включиха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, народният представител в 43-то Народно събрание Димитър Бойчев и членовете на Взаимоспомагателна кредитна кооперация на частните земеделски стопани „Поморийски стопанин”.

Към обичаите за празника с интерес се присъединиха и гостите от френския град Олонзак, които са на посещение в региона. Делегатите имаха възможността да дегустират качествените поморийски вина. „Хилядолетните традиции, свързани с лозарството и винарството, са неразделна част от историята на вашия край”, впечатлен бе кметът на Олонзак Маркоир Жерард.

Жителите на град Ахелой също спазиха повелите на Трифон Зарезан. След посещението в местните лозя, празникът продължи с дегустация на домашни вина и ракии, оценявани от компетентно жури.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук