16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

След белята до езерото: Засегнати площи ще се възстановят за една година

Със сигурност ще се вземат мерки за възстановяване на екосистемите в опожарения район. Това каза за Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“ по повод пожара около квартал „Ветрен“, който обхваща територията на Защитена зона Атанасовско езеро пред „Фокус“.

„Всеки един пожар оказва влияние върху биоразнообразието и върху процесите, най-вече защото се започва наново. Една опожарена територия започва да се развива отначало“, коментира експертът. Той посочи, че се касае за тревисти местообитания, характерни за тази влажна зона, като повечето са едногодишни растения. По думите му, през следващия летен сезон засегнатите площи ще бъдат възстановени.

„Но трябва да се следи състоянието на най-ценните местообитания, каквито са степите, които са характерни за района си с най-интересните и най-значими видове, които ги обитават. Трябва да се следи и посоката, която ще поемат като развитие и евентуално да се ограничават негативните тенденции, които ще се случат в тях. Във връзка с динамиката и нашето съвремие, ние с нашата дейност влияем по определен начин на средата. Биоразнообразието много трудно би се възстановило в естествената си част, ако ние не го подпомагаме“, каза още Спас Узунов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук