14.9 C
Бургас
събота, май 11, 2024

След две години са доникъде по делото за катастрофата на „Тракия“

Нова съдебна авто-техническа експертиза поиска защитата на обвиняемите по делото за катастрофата на АМ „Тракия”. Искането бе направено минути след като съдебният състав прие втора подобна експертиза днес.  Тя потвърди заключенията, че автобусът е бил в лошо техническо състояние, а действията на шофьора били неадекватни, спрямо ситуацията по време на инцидента.

Съдията по делото - Денчо Стоянов

„Ако не беше завил рязко вляво, а беше използвал спирачките, автобусът нямаше да се преобърне и да излезе от платното за движение”, каза вещото лице, Станимир Карапетков. По думите му, това довело до огромно натоварване върху конзолата на стабилизиращата щанга на автобуса, която и без това била в ужасно състояние.

Вещо лице - Станимир Карапетков

„Тази нова експертиза, която искат в момента ще протака цялото дело. Може би именно това е целта. Не можем да намерим друго логично обяснение. Знае се, че състоянието на автобуса е било ужасно, знае се, че шофьорът не е предприел адекватни действия”, кометираха близки на загиналите след заседанието. В ръцете си държаха плакат със снимки на загинали момче и момиче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на днешното заседание бе разпитан един от шофьорите на фирмата „Ентуртранс”, която бе ръководена от обвиняемия Ениз Ченгел. Оказа се, че месец преди инцидента мъжът отпътувал за Норвегия като преди това даже напуснал въпросната фирма. Той разказа за начините, по които автобусите са били проверявани и ремонтите, които са били извършвани.

Стана ясно, че шофьортие на транспортната фирма сами сигнализирали за повреди по автобусите на техническо лице, което работело в така наречения гараж на „Ентуртранс” /след Бургас в посока Созопол/. Шофьорите казвали и кога автобусите им да минат технически преглед. Кой обаче карал превозните средства до компетентните служи, които да го извършат, така и не стана ясно, а не беше и попитано.

Днес трябваше да бъдат разпитани още двама свидетели, които така или иначе не се явиха. Мъжете се оказват неоткриваеми за нашенската съдебна система. Въпреки това оттам продължават да изспращат призовки до адреси, на които явно търсените няма да бъдат открити. Обмислял се вариант за международно издирване на един от двамата, за който се знае, че е в Турция.

В крайна сметка, прокуратурата реши, че не е необходимо да ги изслушва и ги заличи от списъка. Мотивите бяха, че експертизата е била достатъчно изчерпателна за изясняване на катастрофата. Заседание по делото ще има и утре.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук