14.9 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

След десетина години: Пестим милиарди, ако намерим газ или нефт в Черно море

Има ли газ или нефт в българската акватория на Черно море ще стане ясно до края на тази година, когато трябва да приключат проучванията за находища. Ще бъдат обследвани две точки, като до този момент данните от предварителните анализи на операторите са обнадеждаващи. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Бургас, който разгледа лично сондажния кораб, с който ще се извършват проучванията.

Noble Globetrotter II ще направи първия си сондаж в блок „Хан Аспарух“ на дълбочина 2 000 метра. Ако бъде открит нефт или газ ще се пристъпи към допълнителен анализ на качеството и количеството на намереното. Според фирмата, ангажирана с проучванията, до реален добив може да се стигне след близо 10 години.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни може да пести милиарди долари на година, ако се окажем със собствени находища на синьо гориво или нефт.  Той допълни, че до Бургас продължават да се транспортират и тръбите за „Южен поток”, като дори загатна за реализацията мащабния газов проекта.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че основен приоритет на България продължава да е да диверсификацията на източниците на енергийни ресурси. Корабът Noble Globetrotter II, с който ще търсим нефт и газ в Черно море е дълъг почти 200 метра. Екипажът му е от 180 души, а общата инвестиция за проучването е 260 млн. долара. Първият сондаж трябва да приключи след 5 месеца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук