22.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

След Нова година сметките за ток падат с до 2%

Сметките за ток ще паднат най-много с две на сто заради намалението на цените от 1 януари. Изчислението направиха енергийните експерти на общественото обсъждане по проекторешението на енергийния регуратор за намаляването на цената на нощната и дневната тарифи. 

Според експертите, решението е по-скоро политическо и няма икономическа логика, но ще доведе до сериозни проблеми в системата. От електроразпределителните дружества поставиха акцент върху намаляването на технологичните им разходи, пише Дарик.

Зорница Генова от едно от ЕРП-тата каза, че с намаляването на нощната тарифа с десет на сто и на дневната с процент се цели стимулиране на нощното потребление, като по никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига баланс между потреблението на дневна и нощна енергия. „Всички знаем, че не консумираме енергия само нощем, така че е също много спорно какъв ще бъде ефектът за крайния потребител“, каза тя.

По думите й неколкократното намаление в рамките на година „с липса на мотиви и диалог между всички засегнати страни“ – производители и електроразпределителни дружества, както и представители на академичните среди най-вероятно ще доведе до сериозни проблеми в сектора догодина.

Междувременно от ДКЕВР заявиха, че правят анализ и на цената на природния газ. Новият председател Боян Боев изрази надежда, че от 1 април може да има намаление на цената както на синьото гориво, така и на парното и топлата вода.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук