13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

След почти 10 години: Съдът още събира доказтелства по дело за имотна измама

Окръжен съд Бургас разпита двама пострадали по дело за имотна измама чрез телефонна конференция с Магистратския съд в гр. Мейдстоун, Северна Ирландия. Съдът изслуша съпрузи, закупили, но не придобили къща във вилно селище в с. Рудник, област Бургас. Показанията им са дадени пред съдия от първоинстанционния съд там, който следи за законността на проведения разпит.

Чрез разпита посредством конферентната връзка Окръжен съд Бургас продължи събирането на доказателства по наказателното дело срещу Красимир Грудов и Александър Грудов за измама на 7 чужди граждани, извършена през периода от месец ноември 2006 год. до месец март 2007 год. в гр. Бургас. Съдът изслуша днес и свидетелка – българска гражданка, която бе многократно призовавана да се яви, тъй като живее и работи във Великобритания.

За следващото съдебно заседание е призовано за разпит друго британско семейство, закупило имот във въпросното селище. Със съдебна поръчка за правна помощ от властите в Северна Ирландия, Окръжен съд Бургас поиска също провеждане на разпит посредством телефонна конференция на други двама пострадали британски поданици. Предстои да бъде призовано за разпит като свидетел и лице, преместило се да живее в Канада. За това е необходимо Окръжна прокуратура Бургас да установи и посочи актуалния му адрес.

Пресцентърът припомня, че според обвинителния акт с цел да набавят за себе си имотна облага, подсъдимите възбудили и поддържали заблуждение у 7 лица, като две от тях са били представлявани от директор на чуждестранно дружество, че ще им осигурят имоти във вилно селище „СОЛТ ЛЕИК СИТИ“ фаза 2, в с. Рудник, за което са сключили с тях предварителни договори за продажба, като не са имали намерение и възможност за това и не са им осигурили обещаното. С това са причинили на пострадалите имотна вреда в размер на 74 109,69 GBP с левова равностойност в размер на 217 652,01 лв. Измамата е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършена от две лица, сговорили се предварително за нейното извършване. Те са обвинени, че са осъществили деянията като съизвършители, действайки в съучастие, при условията на продължавана престъпна дейност. Срещу двамата са повдигнати и обвинения по чл. 258 от Наказателния кодекс за пране на пари.

Процесът ще продължи на 05.02.2015 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук