13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

След ревизията в Здравното министерство: Москов оставил дългове за над 400 млн. лева

По време на мандата на Петър Москов дълговете в здравеопазването са се увеличили драстично и са достигнали 411 млн. лв. Това заяви пред Би Ти Ви служебният здравен министър Илко Семерджиев. По негови изчисления за последните две години дългът е скочил с около 100 млн. лв.

Той определи като невярна информация данните на Москов, че с въвеждането на пръстовия идентификатор се спестява по 1 млн. лв. на ден. Според Семерджиев, много от разходите в сектора са прехвърлени за 2017 г. и така миналата година излиза като финансово успешна. Преразходът обаче бил видим.

„Някои от най-големите ни болници имат вече 3 пъти по-голям дълг в сравнение с 2014 г. Освен това има и увеличена смъртност, като през 2015 и 2016 г. тя е най-висока от началото на века“, заяви Семерджиев.

Семерджиев каза още, че през 2016 г. има централизирана листа на чакащи в Здравната каса. Над 3500 души били в тази листа, а „подобен феномен никога не е имало“.

Държавата да плати натрупаните през годините дългове на 65-те държавни болници, които в момента са 411 млн. лв., а общините да се погрижат за техните клиники. Това ще залегне в предизборната програма на Реформаторския блок, поиска д-р Петър Москов в началото на януари, тази година. Задълженията на клиниките към доставчиците са над половин милиард лева, а 150 млн. лв. са просрочени. Субсидията ще послужи, за да отбремени клиниките и те да могат да работят по-добре, отбеляза Москов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук