15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

След Созопол и в Китен искат финансирането на „Виа Понтика” да продължи

След Созопол и жителите на Китен отправиха искане финансирането по проекта „Виа Понтика” да продължи. С тези очаквания местните хора се обърнаха към кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас по време на среща, провела се в морския град. До този момент за археологически проучвания на крепостта Урдовиза правителството на ГЕРБ е отпуснало близо 140 000 лв.  Според  експерти тя е една от най-добре запазените,  тъй като дълги години е била зад оградата на военно поделение. Сред интересните находки, които откриват археолозите там, са луксозна керамика, произведена от местни майстори, както и вносни изделия от Цариград и Трапезун /днешния Трабзон/, амфора от  Северна Африка и лампи от Мала Азия.

„Видими са резултатите, които положихте за развитието на културния туризъм в област Бургас. Крепостта Урдовиза е една от най-уникалните в България, чрез нея можем да привлечем много български и чуждестранни туристи, което от своя страна ще развие икономиката, ще удължи туристическия сезон и ще осигури заетост за местното население. Усилията ви трябва да продължат в тази посока”, призоваха присъстващите.

От своя страна водачът на листата на ГЕРБ Ивелина Василева сподели, че освен продължаване на политиката за развитие на туризма, в регионалната програма на партията акцент е поставен и върху опазването на околната среда и изграждане на модерна инфраструктура, като част от тази политика.

„През следващия мандат предстои да бъде реализиран проектът за реконструкция и модернизация на съществуващата  пречиствателна станция Китен – Приморско и доизграждане на ВиК мрежата. Стойността му е 42 млн.лева и ще подобри условията на живот в региона.  Не може да говорим за развитие на туризъм без необходимите условия за това, а именно достъпна инфраструктура, чиста природа и добра реклама”, допълни Ивелина Василева.

Освен нея в срещата участие взеха и кандидатите за народни представители Борислав Киров и Румен Желев, които жителите на Китен приемат като част от местните хора.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук