14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Сливенският митрополит Йоаникий посрещна чудотворната икона в Поморие

Десетото юбилейно издание на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“ събра в Поморие 24 хора от девет държави. Стотици православни християни се стекоха пред храм „Свето Рождество Богородично, за да се  поклонят пред чудотворната икона, която пристигна в града за фестивала.  Н. В. Пр. Сливенският митрополит Йонакий отслужи водосвет за здраве. Той изрази радостта си, че Поморие отново събира вярващи от различни страни, а тази година всички те са обединени от чудото на иконата.

След тези думи гостите, с литийно шествие, се отправиха към централния площад, където официално беше открит фестивалът.

В знак на благодарност за огромния принос за духовното развитие на града, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева връчи званието „Почетен гражданин на Поморие“ на  Н. В. Пр. Сливенския  митрополит Йоаникиий.

„За десети пореден път град Поморие се превърна в център на православието. През тези няколко дни градът ще бъде огласен от прекрасната музика, възхваляваща Бога и изпълваща душите и сърцата ни със спокойствие и доброта.“  –  с тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев отправи приветствие към присъстващите. Той благодари  на хората, които през десетте години на провеждането на фестивала са дали време и труд за неговото осъществяване, като им връчи грамоти и  плакети.

Директорът на фестивала Диана Апостолова с вълнение подчерта, че музикалният форум е традиция, която духовно извисява града – „Това е боговдъхновена изява на песенната Христова вяра“ – каза още тя.

Международният фестивал на православната музика ще продължи до 11 юни. В предстоящите дни православните хорове ще изнесат концерти в поморийските храмове  „Свето Рождество Богородично“,  „Свето Преображение Господне“, „Свети Георги Победоносец“, както и в храмовете „Света Богородица“, Бургас  и “ Свето Успение Богородично“, Несебър. Гражданите и гостите на града могат да се насладят на божествените песнопения на хоровете и на сцената на НЧ „Просвета 1888“  всеки ден до 10 юни от 20:30 часа.

Подробна програма може да намерите на уеб страницата на фестивала – http://orthodoxvoices.org/ .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук