14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Сливенският митрополит получи реплика на антична монета от Несебър за юбилей

На специално организирана аудиенция в Червения салон на Сливенската митрополия кметът на Община Несебър Николай Димитров бе първият,имащ възможността да поздрави митрополит Иоаникий по случай неговия 75 рожден ден.

В навечерието на бележитата дата-2 март,от името на Община Несебър и от свое име, кметът връчи на юбиляря сребърен диабол-реплика на несебърска валута от античността, като към него бе добавена и колекцията от книги на известния несебърски историк и краевед Иван Бабев.

Дядо Владика,който е първият почетен гражданин на Несебър, обявен за такъв след демократичните промени, получи дарове и от църковното настоятелство към храма „Св.Атанасий Велики”-Св.Влас, а също и от редакцията на несебърския вестник „Слънчев бряг прес”. Несебърските гости имаха възможност да вдигнат тост за здравето на бележития юбиляр, а кметът на Община Несебър използва повода да запознае своя домакин с грижите, които проявява изпълнителната власт и местния орган за самоуправление, какъвто е Общинския съвет,към действащите църковни храмове и тези,които са обекти на културно-историческото наследство.

В хода на разговора, който продължи близо два часа, се изясниха позициите на двете страни и по предстоящото монтиране на паметен знак на Джудзепе Ронкали в Несебър, за което по-рано Сливенска митрополия изрази несъгласие.

Оказа се, че това несъгласие е плод на недоразумение, породено от публикации в медиите и двете страни постигнаха договореност да поддържат необходимия диалог за избягване на бъдещи недоразумения.

Митрополит Иоаникий прояви голям интерес, относно реализацията на проекта „Вяра в Несебър” на територията на Стария Несебър,а кметът го увери,че работата по тяхната реставрация и модернизация ще приключи в планираните срокове.

В края на гостуването Дядо Владика обогати традицията –на рожденика да се носят дарове,и от своя страна подари на своите гости последните си две книги,носещи поучителните заглавия” „Страстите и борбата с тях” и „Духовна азбука”.

                                                              Максим МОМЧИЛОВ

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук