14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Сливенският музей получи десетки монети след решение на Бургаския съд

Веществени доказателства по наказателно дело на Окръжен съд Сливен са предадени като експонати на Регионалния исторически музей в Сливен. В полза на държавата са отнети 386 предмети – исторически и археологически ценности от Римската епоха, Византия и Средновековна България.

Монети - Акве Калиде

Сред предметите са две златни монети – от времето на Римската империя /Пулхерия – 414-453/ с тегло 1,47 гр. и на Византия-Юстиниан I /527-565/ с тегло 4,46 гр., 10 сребърни монети от Тракийски Херсонес /480-350 пр.Хр./, Месамбрия /450-350 пр.Хр./ и Аполония Понтика /450-350 г. в.пр.Хр./, 2 сребърни монети на  Австрийска империя от времето на Мария Терезия /1740-1780/, множество бронзови римски, византийски и други монети, бронзови накити и фрагменти за такива, 23 броя части от колесница от 1 – 3 век, бронзови и други предмети, две каменни брадвички от бронзовата епоха и други. Всички те са на стойност 14 000 лв.

Историческите и археологически ценности са конфискувани по НОХД 43/2014 г. на Сливенския окръжен съд. На 25.02.2014 г. той е признал Румен Иванов за виновен в това, че на 27.04.2012 г. в гр. Нова Загора, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред по Закона и Наредбата за реда за извършване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни ценности, а именно 41 броя бронзови и 5 броя сребърни старинни монети, бронзова обеца, посребрена бронзова халка, пръстен – печат, 2 броя апликации, фрагмент от оброчна плоча на Хермес на обща стойност 941 лв.     Окръжен съд Сливен е признал Кирил Желев за виновен в това, че на 27.04.2012 г. в гр. Нова Загора, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности национално богатство по смисъла на Закона и на Наредбата, като общата им стойност е 14 012 лв.

Първоинстанционният съд е наложил на Иванов и на Желев наказание 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 3 000 лв. По жалби на подсъдимите Апелативен съд Бургас е разгледал делото и изменил присъдата като е оправдал Иванов и Желев само в частта относно две бронзови румънски монети от 1882 г. и 1879 г. и енамалил предмета на престъплението на 14 000 лв. Въззивната инстанция е потвърдила присъдата в останалата й част.

Присъдата на Иванов и Желев влиза в сила с постановеното от Върховния касационен съд на 17.12.2014 г. решение. Касационната инстанция е разгледала жалбите на двамата подсъдими и ги е намерила за неоснователни. Според установената по делото фактическа обстановка в началото на 2012 г. полицията установила, че Иванов и Желев притежават културни ценности, които са открили при разкопки на различни археологически обекти – накити, монети и други старинни предмети. Станало ясно, че те желаят да ги продадат и поддържат контакт с лице, занимаващо се със сделки с движими културни ценности. Около 10,30 ч. на 27.04.2012 г. двамата пристигнали в гр. Нова Загора с автомобила на Желев. Те се срещнали с въпросното лице на бензиностанция и седнали на маса на заведението към нея. Подсъдимите споделили, че са намерили старинни монети и други предмети. Желев показал старинни монети, които носел съхранени в самозалепващи се пликове. Докато другият мъж ги разглеждал, Иванов отишъл до колата им. В този момент тримата били задържани. При личен обиск на Желев и претърсване на собствения му автомобил били намерени и иззети от него множество старинни предмети, както и електронна везна, калкулатор, лупи, „Тест за сребро“, права лопата, по-малки лопатки и други вещи.

У Иванов били открити ценностите, предмет на обвинението, за което е осъден.

През месец март 2015 г. Регионалният исторически музей Сливен представи тези експонати в Окръжен съд Сливен. „Изложбата „Спасени реликви“ показа резултата от съвместната работа на полицията, прокуратура, съда и музея. Решихме да ги покажем на най-подходящото място – Съдебна палата Сливен, от където са подарени културните ценности и където бяха видени от много повече хора. За първи път се прави такава изложба в страната. С нея искаме да обърнем внимание на позитивното, на това, че заедно се борим с иманярската престъпност“, каза за пресцентъра на Апелативен съд Бургас директорът на музея Николай Сираков.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук