15.4 C
Бургас
събота, май 18, 2024

„Службогонци“ е най-новият спектакъл на младите театрали към МКЦ

Класическата комедия на Иван Вазов е повод за най-новия спектакъл на Младежката Театрална Школа при МКЦ – Бургас с режисьор Румен Велев. Под звуците на кан-кана пъстра менажерия от образи обграждат дома на един министър в зората на българската  държавност. Всички скачат, разкършват тела, пируват…. Като пир по време на чума се носят трелите на веселата музика… Криза е, но какво е човек без забава и веселие? Тълпата иска  хляб и зрелища… Толкоз! И не е важно какво имат под шапките си. Важни са перата върху шапките, магазините, колите, жените… Звуците на кан-кана… Животът е песен и танц! Животът е зумба! Но за да има всичко това тълпата иска само едно: служба!

 

„Ах, служба, служба,  слуууужбичка

Ох, мъни, мъни, мъни, мъъъничка”….

 

             Пеят и играят в захлас. И разбира се, службите се уреждат под масата, на тъмно, с подобаващи дебели пликове… Менажерията от образи „расте, увеличава се всеки ден и час… Тъй е било до сега, тъй ще бъде и занапред… Всички участваме в разпространението на заразата… Губим цели поколения, като ги правим неспособни за труд  и честност… Възмутително!…” Това го е казал  Вазов преди повече от 100 години. За съжаление нищо не се променило в манталитета на българина . Вазовите образи са ярки. Много ярки. И  нелепи. Много нелепи. И смешни. Много смешни! Но, всъщност, на кого се смеем?…

Младежката театрална школа е създадена през 2008г. в Младежки Културен     Център гр. Бургас. Неин художествен ръководител е режисьорът Румен Велев.

         За кратката история от своето съществуване младежката театрална формация стана една от водещите в България. 

         Спектаклите, които трупата поставя са в сферата на комедийното и по-точно на музикалния фарс. Трудните за поставяне автори, като Стефан Цанев, Уди Алън, Ст.Л.Костов, Иван Вазов са и прекрасен материал за творчество. Съчетаването на ярко комедийното с пластически етюди, песни и танци поставя на младите актьори най-високи критерии, а когато към това се прибавят трагикомични и философски послания в нормалната продължителност на един театрален спектакъл, изискванията към тях стават  почти професионални. На тези високи изисквания младите театрали отговарят с голяма амбиция и талант. Постиженията им са безпрецедентни. Младежката театрална школа на Бургас е спечелила всички престижни  награди от всички категории на своето любимо изкуство. За трети пореден път вече школата е   сред топ наградените на международните младежки фестивали в Бургас, Русе и Варна.

           Най-голяма  е наградата на многобройната им публика – аплодисментите и усмивките, които изпълват неизменно  театрална зала

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук