14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Слух за радиация хвърли страната в паника. Институциите: Всичко е наред!

Паника обхвана Варна заради слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна. След 18 часа улиците опустяха, хората затвориха плътно прозорците и седят в къщи, съобщиха читатели. Според тях облакът щял да подмине Варна след 21 часа.

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти в сряда. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нива на радиация засега не са се променили.

Тази сутрин Гражданска защита е замервал нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Паника обхвана и Пловдив след новината, че радиоактивен облак идва от Украйна към България след горския пожар около Чернобилската атомна централа, пише онлайн изданието на в. „24 часа“.

Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

Преносът на въздушни маси през следващите 2-3 дни над Източна Европа ще е от север на юг, каза синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък.

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“:

„Няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна. Наблюдаваме го от два дни и искам дажа, че: първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване.

Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече – националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България. Всички национални системи на Румъния, на Молдова, също не предупреждават за такава опасност. И накрая – Европейската система за мониторинг на радиацонния гама-фон също не съобщава за подобни проблем. Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен“.

Всички институции: Няма повишена радиация в България

Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР. От Министерството на здравеопазването също потвърдиха, че за момента няма опасност за здравето на българите заради пожара край АЕЦ „Чернобил”.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната. Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране. Горски пожар бушува край авариралата атомна електроцентрала в Чернобил. Край мястото е засечено сериозно повишаване на нивата на радиация, което стресна десетки българи. За момента обаче те нямат основания за притеснения, уверяват отговорните институции.

Агенцията за ядрено регулиране публикуваха официална информация за пожара в района на Чернобил:

Във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук