14.3 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Случаят с ПИБ: Той ми каза така да направя!

Масова психоза обхвана клиенти на Първа инвестиционна банка в Бургас. Стотици граждани се втурнаха да закриват депозити, след като Българска народна банка оповести, че се организира удар срещу банковата система у нас. Между паникьосаните граждани днес се разпространяваше слух, че техни познати и близки получавали съобщения на личните си телефони, които предупреждали за проблеми в ПИБ.

Пред два от клоновете на банката в центъра на Бургас се извиха опашки. Хората не знаят какво точно се случва. Категорично обаче дошли за закрият сметките си. Някои научили за ситуацията от близки и взели думите за чиста монета.

Влогове на стойност стотици милиони вече са в миналото. От банката увериха, че няма да има пробелми – разполагали с достатъчно налични пари в брой. При нужда ще се използват и допълнителни инструменти, за които било необходимо технологично време. Клиенти на банката днес се обслужваха с номера. Колоновете й вече са затворени. Ще възстановят работата си в понеделник.

Ето какво се казва в официалното съобщение на Първа инвестиционна банка:

Както виждате, Банката е обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания. Няма банка в света, която да може да издържи на такава организирана атака.

Само днес сме изплатили на всеки клиент, дошъл в Банката, общо над 800 милиона лева. Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в Банката. Затова днес ще работим с клиенти до 15.00 часа, в събота (28.06.2014 г.) и неделя (29.06.2014 г.) няма да обслужваме клиенти. Банката ще обслужва нормално клиентите от понеделник.

Масовата паника обхванала клиентите идва след проблемите с Корпоративна търговска банка, която се оказа блокирана. За да не останат без налични средства, хората споделиха, че предприемали превантивни действия като теглели всички си налични пари. Доста от тях обясниха, че работят с ПИБ от години и нямат намерение да прибягват до закриване на сметки. Бизнес клиенти на банката също са спокойни. По-рано днес вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че има започнато разследване за опит за дестабилизация на две банки.

Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Това заяви управителят на Българската народна банка Иван Искров. В изявлението си Искров е категоричен, че в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук