16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Случаят с мистър и мисис Смит: Две картини и много неизвестни

Апелативните магистрати в Бургас оставиха Филип и Пенелопе Смит в ареста, след като двамата бяха задържани с европейска заповед за арест на българо-турската граница. Днес стана ясно, че заповедтта е била издадена през 2006 година. Неясно защо документът бил предаден на българските служби десет години по-късно  – в края на май 2016 година.

Image4Семейство Смит живее в созополското село Присад от няколко години. Имотът купили през 2014 година, когато регистрирали и фирма у нас. Пенелопе е детска учителка, а Филип се занимава със строителство. Заедно са от 40 години. От европейската заповед за ареста им става ясно, че са издирвани за престъпление, за което се предполага, че е извършено през 2001 година. Самата заповед е издадена от шериф в Единбург, Шотландия.

Съседка на семейство дойде, за да ги подкрепи в съда. Пред медии коментира, че дори е дала ключ от дома си на Пенелопе и
Съседка на семейство дойде, за да ги подкрепи в съда. Пред медии коментира, че дори е дала ключ от дома си на Пенелопе и Филип

Предполага се, че пропускът с разпространението на заповедтта не касае само България, но и други страни членки на ЕС. Филип и Пенелопе са имали десетки пътувания в Европа от 2006 година насам. Не са използвали чужди имена или фалшиви документи. Не са имали проблеми на нито един пропускателен пункт, което показва, че вече десет години, никой не е предприел действия по издирването им.

Image2На българо-турската граница при Малко Търново се озовали след като са били уведомени за въпросната заповед. Имали намерение да летят от Истанбул до Великобритания. Версията обаче потвърди само адвокатът на задържаните.

Самата Пенелопе обяви пред съда, че се чувства ужасно в ареста, цялата е нахапана от бълхи и желае да бъде екстрадирана в родината си. Заедно със съприга си тръгнала към Турция за едноседмична почивка, което рязко се размина с твърденията на адвокат Тодоров, че той лично ги ескортирал до границата, за да ги изпрати с полет от Истанбул за Великобритания, където да се запознаят с подробности за разследването срещу тях.

„Преди няколко месеца са били в родината си, за да подновят документите си. Там отново никой от службите не е реагирал. Нали има европейска заповед за ареста им“, коментира защитникът на англичаните Димчо Тодоров /на снимката по-горе/.

Image5В съда Филип, заяви, че няма намерение да се укрива. Пред съдия Кошничаров той настоя за по-лека мярка за неотклонение, а именно „домашен арест“. В съдебната зала днес никой не успя да обясни, какво разследване се води срещу семейството, защо заповедтта за арест идва у нас, години след като е била издадена и какви са картините за над 400 000 паунда, обект на кражбата.

Определението на съда в Бургас не подлежи на обжалване. Предстои съпрузите да бъдат екстрадирани и съдени в родината си, съобщиха оттам.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук