12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

„Слънчев бряг“АД: Палежите на павилионите са опит за саботаж на предстоящия туристическия сезон

Умишлен палеж унищожи три търговски обекта, собственост на „Слънчев бряг” АД. Павилионите са разположени в центъра на комплекса, пред  х-л „Кубан”. Пожарът е  пламнал рано сутринта на 5 март и за кратко време е изпепелил напълно два от обектите, част от третия огнеборците са успели да спасят.

 

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“АД Златко Димитров се притеснява подобни палежи да няма и по време на летния сезон

Палежът е извършен умишлено, констатира полицейския оглед. От там съобщиха, че за уточняване на извършителя се работи по няколко версии. Една от тях е конкуренция и накърняване на бизнесинтереси на частни предприемачи, които не желаят законна търговска дейност в комплекса.

Опожарените павилиони са от типа магазини, по 10 м2 всеки. Разположени са на мястото на неотдавна премахнато незаконно заведение – ресторант. Били са празни, тъй като са все още в процедура за отдаване под наем. Само за единия от тях е сключен предварителен договор с наемател. Общата щета се изчислява на няколко десетки хиляди лева.

 

„До началото на туристическия сезон ще ги възстановим, но нямаме гаранции, че криминалният акт няма да се повтори”, каза изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Курортът очаква първите си туристи  – австрийски пенсионери, на 24 май. Подобни палежи могат да се квалифицират и като терористични действия.

 

От 3 години акционерното дружество се опитва да се бори с незаконното строителство в комплекса, да въвежда ред и правила, чрез които да се бори с престъпността и да гарантира удобството и безопасността на туристите. Тези усилия обаче срещат ожесточен отпор на определени среди, за които хаоса и безредието в годините досега са били удобни и са източник на сенчести доходи. В навечерието на всеки туристически сезон съпротивата срещу реда и законността в най-големия туристически курорт ескалира. За първи път, вероятно  повлиян и от общия безпорядък в страната, тези действия придобиха и криминален характер.

 

През този сезон „Слънчев бряг” АД разполага по алеите на комплекса общо 60 павилиона за търговски и други услуги.  Схемата за поставянето им е съгласувана и одобрена от МРРБ, а разрешението е издадено от община Несебър. Всички обекти са изработени по единен проект, разполагането им по алеите  е групирано така, че те да не прикриват панорамата към плажа и морето. Чрез уеднаквяване в дизайна на премествяемите обекти,  акционерното дружество иска да приближи визията на Слънчев бряг до тази на големите европейски курорти и да се противопостави на един от основните проблеми в комплекса – незаконното строителство. Само през последните 2 години проверяваща комисия от РДНСК, община Несебър и „Слънчев бряг” АД е констатирала 700 незаконни постройки. Повечето от тях все още не са премахнати. Особено сериозен е проблемът с премествяемите обекти, които държавата иска да постави под контрол.

 

Ръководството на Слънчев бряг АД разчита отговорните институции да разкрият и заловят извършителите на палежите. Призовават се всички отговорни граждани и фирми, които работят в региона и разчитат на предстоящия туристически сезон да не се подават на инерцията на хаос и вандализъм, които се провокират нарочно. Изключително опасно е и за имиджа на България като туристическа дестинация да не бъде хвърлено петно върху страната в международен план, като несигурна и рискова дестинация. Това би било изключително фатално за целия туризъм, като едно от основните пера за доходи в държавния бюджет и частния бизнес.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук