13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Сменяме номерата на колите, пак

На 15 ноември тази година предстои да бъдат отворени публично подадените оферти по обществена поръчка на МВР. Според условията трябва да бъдат изработени 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС. Според броя на обявените регистрационни номера, става ясно, че МВР е заложило приблизително 8,50 лв. за производството на един номер или 17 лв. за двойка табели без ДДС.

В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. за двойка табели и талон, от които 35 лв. са за табели, в които са включени два броя пластмасова подложка и секретен болт и закрепващи елементи. В западните държави табелата се продава гола за посочените по-долу цени. От регламента на поръчката обаче не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола.

На пръв поглед един стандартен конкурс с подадени оферти от кандидатите, но нещата не седят точно така. Съществува реален риск държавата да загуби едно печелившо предприятие и поръчката да бъде дадена на чужденци. И това – не без съдействието на ръководството на МВР, пише КРОСС.

Единствената българска фирма, която през последните години е извършвала подобна дейност и е регистрирала печалба от нея, е БМВ (Безконтактни мултиплексорни вериги), т.е. в конкурса може да участва само един български кандидат. Според източници на ИА КРОСС участие ще вземат и чуждестранни фирми. Кандидат е и българската Телемакс в съдружие с фирма UTSCH от Германия и Atlas Швейцария, а така също и фирма UTAL от Полша.

Ако слуховете за закриване на БМВ се окажат верни, то подозренията, че конкурсът се прави, за да бъде харизан печеливш бизнес на някой от чуждите кандидати, също ще се докажат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук