12.6 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Сменят борда на Слънчев бряг в разгара на сезона

Общо събрание на акционерите в Слънчев бряг ще се проведе на 23 юни, понеделник от 11 ч. „Извънредното събрание, на което трябва да се избере нов борд на директорите ще се проведе заедно с редовното общо събрание на акционерите, на което трябва да се приеме отчета на дружеството и да се избере одитор.”, обясни Златко Димитров- изп. Директор на „Слънчев бряг”АД.

 

снимка: Златко Димитров- изп. директор на "Слънчев бряг" АД
снимка: Златко Димитров- изп. директор на „Слънчев бряг“ АД

По думите му  не се очаква сътресения заради факта, че общото събрание на акционерите ще се проведе в разгара на сезона в Слънчев бряг. В акционерното дружество, което стопанисва инфраструктурата държавата притежава 75% от акциите, останалите 25% са разпределени между миноритарни акционери.

Припомняме, че в  началото на 2014 г.  КФН установи процедурни нарушения, извършени  при избора на нов директорски съвет на извънредно общо събрание на акционерите на 23 декември 2013 г. Тогава в предложения състав на директорите в последния момент бяха направени промени и от борда отпаднаха лидера на БСП Бургас Евгени Мосинов и Валентин Михалев, които бяха заменени с Веселин Маринов и Таня Власиаду. С новите две кандидатури комисията не се съгласи, отмени решенията на общото събрание и постанови да се свика ново събрание на акционерите.

Няколко дни по-късно, на 13 януари,  КФН неочаквано ревизира решението си и излезе с друго становище. Според него трима от членовете на борда – Йордан Георгиев, Румен Кулев и Светолзара Енчева са  „надлежно избрани“ и могат да сформират редуциран, тричленен Съвет на директорите. Комисията постанови те да бъдат вписани като членове на новия директорски борд на дружеството.

На 16 януари тричленката проведе първото си заседание, на което за председател е  избран Йордан Георгиев, а за прокурист – Веселин Маринов. В медиите бе разпространена информация, че дружеството реално е с ново ръководство.

На 21 януари обаче Бургаският окръжен съд спря производството по вписване на решенията на събранието от 23 декември 2013 г. Образувано е дело по жалба оспорваща законността на предложените промени в ръководството. До приключването на това дело, влиза в сила т.нар. «охранително производство», според което е издадено Определение за спиране вписването на каквито и да е промени по партидата на «Слънчев бряг» АД.

Юристи коментират, че новият борд би трябвало да се избере едва след като приключат съдебните дела, иначе е възможно Слънчев бряг да се окаже с два законно избрани борда.

Не е ясно и дали новият борд ще заработи реално като се има предвид политическата ситуация в страната и очакваните предсрочни парламентарни избори. Принципал на „Слънчев бряг“ АД е Министерството на икономиката и при всяка смяна на властта правителството слага свои хора в ръководството на курорта. В Слънчев бряг се коментира, че по всяка вероятност животът на новия борд ще бъде кратък.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук