15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Смяна на директорския борд на МБАЛ искат от ГЕРБ-Бургас

ГЕРБ Бургас настоява за смяна на борда на директорите на МБАЛ- Бургас. Многопрофилната болница за активно лечение не може да изпълнява основните си функции поради липса на специалисти. Медицинският персонал работи за унизително ниски заплати. Една санитарка получава 194 лева на месец, а възнаграждението на лекарите е между 400 и 420 лева, сигнализираха служители в офиса на ПП ГЕРБ. Водещите специалисти напускат или биват съкратени. Няма съдов хирург, гръден хирург, пластичен хирург и други. От 12 щатни реаниматори са останали само 6 на работа. Най- голямото болнично заведение в областта е изправено пред колапс. Сменят дограмата на прозорците, но в медицинска техника не е инвестирано от 20 години. Липсва елементарен инструментариум, няма дори конци и игли в операционните зали. Само един рентгенов апарат обслужва всички  отделения, затова операциите се извършват на изчакване. Пациентите като видят хаоса масово бягат и търсят услугите на частните клиники.
                „До тук се стигна заради лошо управление на болничното заведение“, заключи областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев. Според него е недопустимо пациенти със сърдечносъдови и мозъчни заболявания да пътуват ежедневно до София, за да ползват услугите на лекари, които трябва да има в бургаската болница. От действията на ръководството личи, че най- голямата болница в областта умишлено е водена към фалит. Не е ясно какви интереси стоят зад това.
                  Основен акционер в МБАЛ с 51% е държавата, останалите 49% са разпределени между всички общини в областта, като 24,33 % от тях са на Община Бургас. Общинската администрация обаче няма допуснат представител в борда на директорите. Така с данъците на бургазлии се разпореждат политически назначени лица, а не опитни мениджъри. Още преди две години прокуристът на МБАЛ- Бургас, д-р Боян Будаков, тръбеше за новата оздравителна програма на лечебното заведение. До този момент обаче сме свидетели на умишлено водене до фалит на най- голямата болница в областта.  Медиците не са мотивирани да работят. Пациентите недоволстват.
               ГЕРБ Бургас иска смяна на борда на директорите. Иска спешна финансова ревизия на акционерното дружество МБАЛ- Бургас.
Настоява за оставка и на министъра на здравеопазването, защото здравеопазването е приоритет на държавата. След като не може да се справи със своите задължения, нека държавата да посочи виновните, които ще поемат отговорност за разрухата на бургаската болницата.Ако няма бързи и адекватни мерки от страна на държавните институции, ГЕРБ Бургас ще предизвика граждански протести. Всеки гражданин на Бургас и всеки жител на областта плаща с данъците си за функционирането на МБАЛ- Бургас. Всеки един заплаща здравноосигурителна вноска и такса за настаняване в болничното заведение. Тези граждани имат право на качествено, достъпно и навременно медицинско обслужване! boi4ev.jpg 
                  
 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук