11 C
Бургас
неделя, май 12, 2024

Снегът ни изненада много /Обзор/

Леден дъжд и сняг повалиха проводници и клони в Бургаско през изминалата нощ. В много села електричество все още няма, след като вчера следобед няколко съоръжения на електроразпределителя за региона аварираха. По проблема все още се работи.

Най-тежко остава положението в Руенско, където снежната покривка е и най-дебела. Със заповед на кмета Исмаил Осман, училищата там са затворени за занятия докато обстановката се нормализира. На училище няма да ходят и в селата Рудник и Черно море. Школата остават празни в кварталите Сарафово, Банево, Крайморие и град Българово.

Към момента няма официални данни за сериозни инциденти или бедстващи хора.  

Не тръгвайте на път ако не се налага по спешност, съветват дежурните от Областно пътно управление. По автомагистрала „Тракия” от Карнобат до Бургас има много закъсали автомобили. По цялата мрежа духа силен вятър, който допълнително усложнява обстановката.

Затворени за движение са проходът Айтос-Провадия и Ришкия проход. По пътя между Слънчев бряг и Обзор е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона. Всички отсечки в Бургаско са проходими при зимни условия. Бъдете внимателни по пътя Ахелой – Несебър. Пътят там не е почистен добре. Ако все пак решите да преминете оттам бъдете подготвени със зимни гуми и много търпение.

В Бургас в момента работят над 20 снегопочистващи машини.

Въпреки това много бургазлии завариха непочистени улици, отивайки към работните си места. Киша и кал покриват и основни пешеходни пътеки. Собственици на големи сгради също не са се погрижили за почистването пред имотите си, въпреки че задължението за това е тяхно. Аварирали автомобили има на няколко места в кв. „Меден рудник”. Малките улици там също не са почистени.

От община Бургас съобщават: „при обработката на пътищата  се използват химически вещества с цел да се предотврати уплътняването и  залепването на снега върху пътното покритие.  При обработката на ЦГЧ  пешеходните зони – Александровска и Богориди се обработват с АЙСМЕЛ. Ръчно почистване на автобусните спирки ще се осъществява от работнички на „Консорциум Титан“ и допълнително в комплексите са  осигурени от Затвор Бургас 10 лица, лишени от свобода.”

Фирмите, осигуряващи снегопочистване на общинските пътища са в денонощен режим на работа от 23 януари със заповед на кмета. Временно е преустановило работа Летище Бургас. В момента се обработват с антиобледеняващ препарат пистите. Пристанище Бургас към момента не е преустановило работа.

При критична ситуация хората могат да звънят на спешния телефон 112 или 84-15-60  денонощен дежурен при Община Бургас и да подават изключително коректна и точна информация, за да бъдат резултатни действията на специализираните органи за ограничаване на последиците.

До края на тези седмица времето ще се характеризира със засилена атмосферна динамика. Усложнената обстановка създава условия за образуването на поледици и заледявания по пътищата. По крайбрежието ще продължат да се образуват заледявания по пътищата и обладявания. От снеговалежа видимостта ще е намалена.

Днес валежите ще отслабнат и постепенно ще спрат. Най-късно валежът ще спре в крайните североизточни райони. Във вътрешността на района ще духа умерен до засилен вятър от запад-северозапад. Вятърът, по крайбрежието ще е силен от север-северозапад, като до края на деня ще се ориентира от северозапад и ще отслабва.

На много места ще има виелици!

Минималните температури ще са от минус 11 до минус 6, по Черноморието до минус 3 градуса. Максималните температури ще са между минус 6 и минус 1 градус. Вълнение на морето 4-5 бала, през деня постепенно ще отслабва до 3-4 бала. Температура на морската вода 4-7 градуса.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук