13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Снежина Маджарова: Политически назначения засилват недоверието в съдебната ни система

„По какъв критерий (образование, стаж, допълнителна квалификация, административен опит) е била назначена като ръководител на съдиите по вписвания в най-големия районен съд в страната в София съдия Седифе Мехмедова? Какъв смисъл е вложен в определението„доказани професионални качества” и как това е довело до решението ви за назначаването на съдия Мехмедова при повече от 10 съдии с над 10-годишен опит в тази служба?”. Този въпрос отправи от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Снежина Маджарова към министъра на правосъдието Зинаида Златанова.  Повод за питането й бе актуалната тема, повдигната в медиите, за наскоро назначената съдия Садифе Мехмедова, избрана измежду 21 други магистрати, сред които тя е една от  малкото съдии с най-малък стаж. Според хронологията ръководител на съдии по вписвания в Софийски районен съд до 17 ноември тази година  е Илиана Дикова – съдия с 15-годишен стаж като съдия по вписванията и два мандата председател на Асоциацията на съдии по вписания. Съгласно чл. 289 ,ал.1 от Закона за съдебната власт в службите по вписвания с повече от един съдия по вписвания, единият от тях с доказани професионални качества, се назначава от министъра на правосъдието за ръководител за срок от 5 години, с право на повторно назначаване.

След изтичане на мандата на г-жа Дикова, за повторното й назначаване е направено предложение от председателя на СРС. Въпреки това предложение за ръководител на Служба по вписванията-София е назначена Седифе Мехмедова. Тя е съдия по вписванията от м.11.2007 г., след което излиза  в отпуск по майчинство и не притежава повече от 3-4 години опит. Според Закона за съдебната власт  за подобно назначение се поставя като критерий за назначаване на ръководител на съдиите по вписвания „доказани професионални качества”.

„Основен принцип, заложен в чл.6 в Закона за съдебната власт , е политическата неутралност на българските магистрати. Ето защо вие трябва да отговорите на въпроса повдигнат в българските медии – вярно ли е ,че г-жа Мехмедова е била избрана заради факта, че е дъщеря на областния координатор на ДПС в Търговище и снаха на Недим Генджев. Не се ли притеснявате, че с подобни назначения самата вие допринасяте за слабото обществено доверие в съдебната област?”, попита Снежина Маджарова министъра на правосъдието.

Бургаският депутат коментира, че въпросът е тясно свързан с последния доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа,  бе поставен въпросът за ключови назначения на магистрати, липсата на прозрачност и обективност и твърденията за политическо влияние. Във фокуса на общественото внимание са назначенията, които извършва ВСС относно кариерното израстване на

 

магистратите и назначенията на административните ръководители.  Съгласно Закона за съдебната власт и министърът на правосъдието извършва назначения в съдебната система. Съдиите по вписванията се назначават след провеждане на конкурс, но административни ръководители- единствено по преценка на министъра.

Народният представител от ГЕРБ-Бургас сподели от трибуната на НС, че във връзка с очаквания в началото на следващата година силно критичен доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред, г-жа Златанова е обявила в медиите, че „отговорността е обща“ и всеки може да се разпознае в предстоящия доклад, няма някой, който може да каже „в това не съм участвал“. Зинаида Златанова е заявила още, „че мерките за промени в съдебната система са насочени към подобряването на работата, на качеството на човешките ресурси, на отчетността, утвърждаване на независимостта. И най-важното  : В конституцията не е необходимо да бъдат записани текстове, които да осигурят независимостта на магистратите, вкл. от политически влияния.

Зинаида Златанова не отговори конкретно на поставените въпроси, като се опита да оправдае избора на Седифе Мехмедова с твърдението, че съдиите по вписванията не са магистрати и за това се назначават от министъра на правосъдието, чиято преценка е достатъчна.

„По този начин остава отворен въпросът наясно ли е министърът на правосъдието къде е мястото на съдиите по вписванията в съдебната власт и какви са ангажиментите на министъра на правосъдието за гарантиране спазването на основните конституционни принципи на независимост, безпристрастност и политическа неутралност на органите на съдебната власт”, заяви Снежина Маджарова.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук