11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Снежина Маджарова: Предложихме 26 млн. лв. увеличение на бюджета за съдебната власт – управляващите го отхъвлиха без дебат

Народното събрание одобри бюджет на съдебната власт за 2014 г. в размер от 434 млн. лв., в който е заложен дефицит от 26 млн. лв. Предложеният от ВСС проект на бюджет, неодобрен още на първо четене, бе в размер на повече от 543 млн. лв., повече от 108 млн. от одобрения окончателен бюджет.

Народните представители от ГЕРБ Снежина Маджарова, Цецка Цачева, Данаил Кирилов и Димитър Лазаров предложиха увеличение на бюджета с 26 млн. лв., за да се осигури санитарния минимум от средства необходими за функциониране на съдебната система.

Предложението бе отхвърлено, без да се проведе дебат по него.

„Държавата дава все по-малко пари за правосъдие, а очакванията на обществото към съдебната система са огромни. Очакваното изпълнение по бюджета на съдебната власт към 31.12.2013 г. е в размер на почти 450 млн. лв. Този дефицит не само няма да бъде преодолян през следващата година, но ще бъде увеличен. Според ВСС необходимият бюджет следва да бъде не по-малко от 460 млн., за да се покрият всички текущи разходи и да се реализират политиките, по които се работи .

С гласувания бюджет само от 434 млн. лв. няма да достигнат средства за необходимата реформа по отношение на материалните и кадровите ресурси в съдебната власт – попълване на незаетите щатни бройки за магистрати и съдебни служители, обновяване на материалната база за подобряване организацията на работата, повишаване на професионалната квалификация на правоприлагащите органи и използване на съвременни технологии”, каза от трибуната на Народното събрание Снежина Маджарова и изброи конкретни дейности, за които няма да стигнат средствата:

– Реализиране на действията, предприети от ВСС за прекрояване на съдебната карта и решаване на проблема с неравномерната натовареност в системата. Няма да стигнат средствата за изплащане на обезщетения за закритите съдебни бройки и командироването на магистрати в други райони.

– Назначаване на нови магистрати при свободни 505 бройки в системата. ВСС е длъжен да провежда конкурси за заемане на бройките съгласно ЗСВ, а средства за заплати, осигуровки и т.н. не са осигурени.

– Няма да достигнат средства за работата на Инспектора на ВСС – одобрения бюджет е с 1 млн. по-малко. Как ще се проверява работата на съдилищата и прокуратурите от инспекторите, като няма да имат средства за пътувания, командировки и т.н. В бюджета не са предвидени и достатъчно средства за назначаване на експерти за изпълнение на възложените на Инспектората ангажименти по обезщетителния механизъм за забавено правосъдие. За това и ще се множат делата на български граждани в Европейския съд по правата на човека и държавата ще продължи да заплаща огромни обезщетения .

– Няма да достигнат средствата за обучение на магистрати в Националния институт по

 

правосъдие – одобреният бюджет е с 1 млн. лева по-малко от необходимия.

– В този бюджет са отрязани и поисканите от ВСС средства за капиталови разходи и така няма да може да се създаде качествена информационна система – няма да достигнат средства за усъвършенстване на информационната стратегия на правораздавателните органи, за Единната информационна система за противодействие на престъпността и за подобряване на инфраструктурата и сигурността.

– През 2014 г. се увеличава максималния осигурителен праг на 2400 лева,  необходимите допълнителни средства за покриване на увеличените осигурителни вноски от 6 млн. лв. не са предвидени в одобрения бюджет.

– Не са предвидени и 3 млн. лв. за въвеждане на фигурата на съдебния преводач с предстоящото изменение в НПК за транспониране на Директива 2010/64/ЕС относно правото на устен и писмен превод в наказателното производство. 

„Бюджет 2014 год. не осигурява дори заплатите в системата и тези средства ще доведе до блокиране на цялата система за кадрово развитие на магистратите”, категорична е Маджарова.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук