7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Снимането без разрешение не е престъпление?

Снимането без разрешение няма да е престъпление според проекта за нов Наказателен кодекс. Това става ясно от последния му вариант вариант, който бе представен днес. Правителството го одобри и внесе в парламента. В рамките на последните две седмици част от предлаганите по-рано текстове отпадат или са коригирани.

©Снимка: letsgodigital.org

Седем вида са наказанията в предлагания кодекс с лишаване от свобода, като остава основното – пробация, която винаги вече ще се налага с лишаване от свобода, за да се избегне недобросъвестно изпълнение; конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Отпада доживотният затвор без право на замяна като „нехуманно наказание“, предава 24 часа.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви, че са възможни и други компромиси, ако обществото ги поиска. Тя категорично отхвърли твърдението, че законопроектът е бил приет набързо, и подчерта наличието на приемственост в това отношение с предишните управляващи.

Заради големия обществен интерес към снимането на политици престъплението, свързано с непозволеното фотографиране и записване, отпада. Наказанията за престъпления срещу животни няма да бъдат намалени. Така се отговаря на писма от природозащитни организации. Съставът „предателство“ ще се прилага само при военно време.

Въпреки критиките от страна на бизнеса срещу криминализирането на умишленото неплащане на осигуровки, то се запазва, обясни вицепремиерът Зинаида Златанова.„Престъплението е само умишлено, тоест трябва да има умисъл, за да имаме този състав, а няма как да бъде извършено по непредпазливост. Така че да са спокойни всички добросъвестни работодатели, които се отнасят добросъвестно към осигурителния режим“, обясни вицепремиерът.

Златанова отрече криминализирането на укриването на осигуровки да обслужва синдикатите, за което беше упрекната от бизнеса: „Прочетох вчера становището на Българската стопанска камара, че в Европейския съюз няма наказателно преследване за подобни деяния. Извинете, но и размерът на сивата икономика в България не е като в Европейския съюз. Неплащането на осигуровки, укриването на осигуровки е наистина, според нас, обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани“, посочи тя. „Ако бяхме забавили с шест месеца проекта, който повечето юристи оценяват като добър и своевременен, щяхме да имаме критики, че правителството се е провалило, че министърът се е провалил с изпълнението по препоръка на Европейската комисия“, допълни Златанова.

Новият кодекс предвижда още всеки опит за налагане на цензура в медиите да се наказва с глоба или пробация, както и нов вид наказание за чужденците, които не са граждани на Европейския съюз – тези, които са изтърпели наказание лишаване от свобода, няма да имат право да преминават и пребивават у нас за срок от 3 до 10 години Престъпленията след употреба на наркотици и такива, извършени от орган на властта, или при изпълнение на служба няма да се освобождават от наказателна отговорност, тъй като не е обществено оправдано те да се третират по-благосклонно. Нови са подходите на наказания за тероризъм, финансиране на тероризъм, компютърни престъпления. Самостоятелно наказание става отнемането на клетка, тъкан, телесна течност или орган. Ново престъпление ще е и търговията с деца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук