16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Собственици на казани за ракия в Бургас излизат на протест

Собствениците на казани за ракия от Бургаски регион организират протест пред сградата на Община Бургас, на 10-ти декември, четвъртък, от 12 часа. Причината за протеста е промяната в чл.4 т.8 от Закона за акцизите и данъчните складове. Последиците са намаляване на обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 л. и ограничаване на периода на работа от 1 юли до 31 декември.

„Ограничава се правото ни на труд, тъй като всеки един собственик на такъв обект е направил сериозна инвестиция и тя е разчетена за 1000 литра дестилация. Свиването на обема, както и на периода за преработка, води до загуби”, обясняват от бранша.
„С тези промени натоварвате малките и коректни фирми с допълнителни разходи. С гласуване ЗА, ВИЕ защитавате корпоративни интереси! Ако гласувате ЗА, затривате тези, които спазват законите.Следващата ви стъпка ще бъде тотално закриване. Ще унищожите изконното право на народа. С първите промени в закона по-голяма част от лозарите изкорениха цели масиви.По този начин, ВИЕ, народните избранници унищожихте един отрасъл на земеделието”, се твърди в писмото, които производителите изпратиха до 43-ото Народно събрание.

 

Простестни писма са изпратени още до Омбудсмана на Р България и Конституционния съд. Отправен е призив за самосезиране към Комисията за защита от дискриминация.
Собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация предупреждават, че в момента има манипулиране на общественото мнение в няколко посоки: Твърденията, че хората на село, няма за какво да се притесняват и могат да си варят ракията необезпокоявани са неистина. Всеки, който произвежда акцизна стока, нерегистриран по Закона за акцизите и данъчинте складове е в нарушение и подлежи на санкци. Непрекъсното има изказвания на платени лектори, че произведеният в домашни условия алкохол е със съмнително качество. Един независим експерт ще докаже, че домашните ракия и вино са по-качествени. Който си произвежда вино и ракия за лична и семейна консумация слага качествени плодове, за да получи по-добър продукт.
Промените в Закона за акцизите и данъчните складове засягат както собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация, гроздопроизводителите , притежателите на овощни градини, така също и голяма част от населението, избрала да консумира домашно произведен алкохол.

 

Собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация, т.нар. казани за ракия искат да бъдат запазени българските традиции- да не се затрива с лека ръка и криминализира един ритуал, какъвто е варенето на ракия, носил на народа през щастливи години и тежки времена само разтуха.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук