16.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Созополчанин спечели почетната купа на плувния маратон

Въпреки бурното море и опасните вълни, с които созополския залив посрещна участниците в традиционния плувен маратон „Света Марина” 30 смелчаци от цялата страна, сред които и руски плувци премериха сили в чест на празника на Созопол. Неблагоприятното време не спря и най- малката участничка 12 годишната Валентина Ангелиева от Бургас. Най- възрастния участник в маратона бе 60 годишния созополчанин Орлин Пенев. Заради големите вълни маршрута бе скъсен, но въпреки това плувците успяха да демонстрират професионални умения и всички финишираха.

За първи път тази година община Созопол връчва специална купа на името на единствения републикански шампион от Созопол Паскал Петров-Флорито. Тя се присъжда за най- млад и перспективен участник в традиционния плувен маратон. Почетната купа бе връчена лично от кмета Панайот Рейзи на състезателя от Созопол Калоян Николов.

Купи, грамоти и парични награди получиха и останалите участници. При мъжете първи финишира Александър Николов от Пловдив, следван от Любомир Александров от Сандански. Третото място спечели Александър Шопов от Варна. При юношите първи финишира Красимир Костадинов. При девойките най- бърза бе Никол Кошеджийска, която остави доста от мъжките представители далеч след себе си.

Празника на Созопол продължава с народни тържества в местността „Света Марина”, където бе отслужена Света литургия в чест на Света Марина- покровителка на града и бяха осветени курбани за здраве.

От 14.00 ч. на градския стадион ще се проведат традиционните народни борби. В 16.00 ч. в Созопол пристига президента Росен Плевнелиев, който ще вземе участие в тържествата на града. От 18.00 ч. официално ще бъде открита „аламаната”- новия символ на Созопол. В 18.30 ч.  в присъствието на президента ще бъде открита в Археологическия музей и нумизматичната изложба „Монетите на Западния Понт”.

Тържествения концерт ще бъде на амфитеатъра и ще започне в 20.00 ч. Празничния ден ще завърши с пищна заря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук