13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Созопол и Несебър се готвят за Примирие, гарантирано от Поморие

На 24.04.2015 г., петък в Созопол ще се проведе традиционното за трите общини Несебър, Поморие и Созопол подписване на Примирие. Събитието ще започне на Крайбрежната алея в 11.00 ч, където ще бъдат посрещнати кметовете на Несебър и Поморие в качеството им на архонти. Градоначалниците ще пристигнат по вода заедно с председателите на общинските съвети.

CaptureТе ще бъдат посрещнати от бог Аполон, който след като се убеди в мирните им намерения ще ги съпроводи до свитата на домакина Панайот Рейзи и посрещачите и заедно ще поведат шествието по Пътя на Примирието.

Мирният договор ще бъде подписан на специално място в близост до храм Св. Св. Кирил и Методий и средновековната аламана по време на тържествена церемония.

Церемонията ще бъде ръководена от бог Аполон, чиято роля ще изпълнява актьорът Юрий Ангелов. Негови помощници в различните епизоди на празничния спектакъл ще бъдат талантливите възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, както и най- изисканите созополски кокони.

Гостуващите свити на архонтите от Несебър и Поморие са подготвили подобаващи изненади и очакват с нетърпение историческия момент.

Шеговитата церемония по подписването на мирния договор се чака както от жителите на трите морски общини, така и от летописците на регионални и национални медии. Едно събитие с препратка в далечната история, претворено от съвременните ръководители на Созопол, Поморие и Несебър в празник, се превърна през годините в чакано събитие, с което Южното Черноморие дава знак, че туристическия сезон наближава.

И хроникьорите се питат, дали Поморие ще успее да помири двата най- бързо развиващи се туристически градове по родното Черноморие? Дали Созопол ще преглътне вероломното нападение от преди 22 века, когато неговата рожба Анхиало е било завладяно и опустошено, а самата Аполония е била обсадена и Аполон-осквернен. Дали Несебър ще преглътне унижението от безразличието на победителите, които дори не са пожелали да отбележат победата с някакъв знак? Подозрителността на победителите ще срещне високомерието на победените. Преситеният и богат Несебър ще чака милост от вечния си съперник Созопол. Ще успее ли Анхиало, което приюти цвета на европейския футбол да помири непримиримите съперници и там, в Созопол да се сложи край на войната и началото на мир, макар и за една година?

На тези и други въпроси ще могат да си отговорят на място всички, които присъстват на тазгодишното подписване на Примирието.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук