6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Созопол и Несебър сключиха примирие в Музея на солта в Поморие

Созопол и Несебър подписаха примирие заради войната, която са водели преди 22 века. Церемонията се състоя в Музея на солта в Поморие, тъй като именно солниците на древния Анхиало са били ябълката на раздора между Месамбрия и Аполония.

 След приключването на войната между двата враждуващи града не е било подписано примирие. Така се зарежда традицията съвременните градоначалници всяка година да подновяват мирния договор.

 Подписите под примирието сложиха Панайот Рейзи-  кмет на Созопол и Николай Димитров- кмет на Несебър. Свидетели на тазгодишното сключването на мирния договор бяха кметът на Поморие Иван Алекиев и председателят на ОбС д-р Милена Енева.

 Архонтите на древните градове размениха скъпи дарове. Созопол дари на Несебър и Поморие златна торбичка с пясък с пожелание колкото са песъчинките в морето, толкова да са спечелените европроекти. Месембрия  получи и икона на Йоан Кръстител.

 След като получи уверение, че частица от мощите на Предтечата ще бъдат дарени на църквата в Несебър, кметът Николай Димитров дари кирка на Созопол за още археологически открития, а на Поморие- връзка чирози.

 Кметът на Поморие си пожела археологически разкрития като в Созопол.

 Преди да положат подписите си под мирния договор, гостите и техните свити бяха посрещнати пред манастира „Св. Георги”. С файтони, придружени от  бог Дионис и трите нимфи, пазителки на лечебното езеро те се отправиха към Музея на солта.

 Извън шеговита част кметовете са категорични, че този мирен договор си има и своето съвременно измерение и то е участие на трите морски общини в общи европроекти.

Подписването на примирие ще бъде подновено следващата година отново.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук