10.4 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Созопол и Несебър с вампири – Приморско с войн-оракул

При разкопки на надгробна могила в местността „Ченгер” край Приморско учени се натъкнали на детско погребение и такова на оракул-войн. Това стана ясно на среща, на която археолози оповестиха резултатите от проучванията през2013 г. в Черноморската община.

Открит е богат набор от гробни дарове, които свидетелстват, че погребаният жрец е заемал сравнително високо място в социалната йерархия. Наборът от магически предмети доказва, че през живота си той се е занимавал с предсказания, знахарство, магия и други дейности. В гроба на война-оракул са намерени още щит, нож, меч и копието.

Могилата на тракийския оракул се намира на по-малко от километър от светилището Беглик Таш. Археолозите предполагат, че той е един от жреците, изпълнявали там своите важни за обществото дейности.

Според учените на това място е съществувало селище от ранно желязната епоха. Останки обаче могат да се открият само от неговите покрайнини, тъй като багери са разчистили всичко наоколо. Учените, съвместно с общината, имат идея да бъде създадена изложба до самата могила, която ще запознава туристите с този малко познат от историята период.

Археолозите, разкриха наличието на редица паметници по склоновете на връх Китка. Открити са и нови археологически обекти край резерват „Ропотамо”, около село Ясна поляна, Писменово и местността „Силихляр”, където иманяри са нанесли големи щети.

Системното проучване на археологическите обекти край Приморско стартира през2012 г. За това време са открити над 35 значими обекти от различни епохи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук