21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Созопол на световната карта на конгресния туризъм

450 участници от 52 държави, 100 университета и 8 световни академии, участват в  XV Юбилеен Балкански Конгрес по преработка на минерални суровини, който се провежда в Созопол. В рамките на научния форум е организирано и техническо изложение на фирми от Финландия, Австрия, Германия, Австралия, Италия и България, които представят последните достижения в развитието на минната индустрия.

Проф. Иван Нишков – председател на организационния комитет на конгреса подчерта, че минният бранш е гръбнака на българската икономика, а страната ни е лидер в добиването на ценни метали.

Организатори на конгреса са Община Созопол и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Кметът на Созопол заяви, че с този международен форум се поставя началото на развитието на конгресния туризъм в древна Аполония.

Ректорът на Минно-геоложкият университет проф. Любен Тотев очаква интересни доклади и научни разработки, които ще дадат тласък на развитието на минната индустрия на Балканите. С конгреса се отбелязва и 60-тат годишнина от създаването на единственото висше училище у нас, което създава кадри за минния бранш.

Изпълнителният директор на мина Челопеч Николай Христов подчерта на брифинг с медиите, че за минната индустрия отдавна не трябва да се мисли като за нещо мръсно и екологично опасно, защото в България големите мини работят с високи технологии, които нанасят минимална вреда на околната среда.

Официалното откриване на конгреса стана на Амфитеатър в Созопол със стилен концерт.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи и председателят на общинския съвет Красимира Германова получиха златен знак на Минно-геоложкия университет за оказаното съдействие и гостоприемство за провеждането на конгреса.

Гостите от цял свят имаха възможност да се запознаят с българския фолклор с изпълненията на детски хор „Милка Стоева” и Ансамбъл „Странджа”.

Вечерта от първия ден на конгреса завърши със заря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук