12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Созопол оживя в сърцето на Париж

Над 60 картини, рисувани в Созопол са вече част от културния живот на френската столица.

На 05.11.2015г. в салоните на Българския културен център в Париж бе официално открита международната изложба с българско участие „ С дъх на море”. Картините са вдъхновени от созополското море и пресъздават атмосферата на Созопол.Те са част от творбите, които 23 ма български и френски художника нарисуваха по време на Международния пленер, който се проведе в рамките на Петия международен фестивал „Солей” в началото на лятото.

22 (2)Френската публика остана възхитена от творбите, а присъствието на толкова много ценители в изложбената зала на Българския културен институт в Париж бе оценено и като голям културен успех на страната ни, сподели директорът на фестивал „Солей „ Александрина Исайлова.

Освен французи, по време на откриването на изложбата присъстват и много българи, които живеят във Париж. Изложбата бе открита от зам.посланикът на България в Париж г-н Асен Кръстев. На събитието присъства и созополската художничка Ангелина Недин, чийто картини привлякоха интереса не само на българската публика, но и на френските ценители. Сред българските автори, чиито творби красят салоните на Българския културен институт са още професорите Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Светозар Бенчев,утвърдени творци като Стефан Чурчулиев,доц.Аделина Попнеделева,Веселин Иванов и др.Своят поглед към красотата и митичността на Созопол представиха в картините си френските им колеги Аксел Пахлави, проф. Ив Гобар, проф. Антоан Бенар, Реми Амоар, Флоранс Обрехт и др.

5Изложбата ще остане в сърцето на Париж до края на месец ноември, след което ще бъде представена в София. Организатор на изложбата е Фондация ,,Солей’’ със специалното съдействие на Община Созопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук