12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Созопол открива най-новата си експозиция „Стария Созопол“

Община Созопол и Общински културен център- Созопол канят жители и гости на града на официалното откриване на експозиция „ Стария Созопол“. Тържеството ще се състои утре, 03.08.2016 г. в Европейски център за изкуства, местни занаяти и традиции/ Бившата данъчна служба/ в Стария град.

С откриването на експозицията „Старият Созопол”, включваща произведения на изкуството, свързани с града и морето, /автентични икони XVII-XIX век, малка пластика, картини на местните художници Яни Хрисопулос, Петър Катерков и др./ се интегрира ново динамично творческо пространство, включено в структурата на ОКИ „ Музеен център” Созопол.

Функциите на експозицията и дворното пространство на сградата ще бъдат свързани с обучението на деца и възрастни в приложни изкуства, местни традиционни и художествени занаяти. През настоящият туристически сезон се предвижда организирането на три изложби и експериментална работилница, съвместно със студенти от Факултета за приложни изкуства към Художествената академия гр. София.

Възрожденската сграда ,,Дукова къща’’, където се помещава ,,Центъра за изкуства, местни художествени занаяти и традиции ‘’ е недвижима културна ценност с категория ,,местно значение’’. По архивни данни сградата е построена през 60-те години на XIX век като фамилна къща от Дука Дуков – един от кметовете на гр. Созопол. През 30-те години на XX век е одържавена и функциите и са променяни неколкократно.

Сградата функционира като детска градина и Териториална данъчна служба към община Созопол.

През 2007 г. къщата е почти напълно унищожена от пожар. Със съдействието на министъра на финансите Симеон Дянков, сградата е предоставена за културни нужди на община Созопол. Възстановяването ѝ се осъществява в рамките на проект ,,Европейски център за изкуство, местни занаяти и традиции”, по програма „Развитие на сектор рибарство”. Строително-монтажните дейности за възстановяване на сградата са извършени от фондация „ Созопол”, със съдействието на Община Созопол.

През 2015 година на това място са извършени пълни археологически проучвания, предшестващи строителните дейности по възстановяването на сградата в първоначалният й вид. Проучванията се ръководят от проф. дин Виолета Нешева, Димитър Недев, д-р Теодора Богданова и д-р Здравка Кортукова.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук