15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Созопол показа спасени артефакти от древна Аполония

Над 200 нови артефакти бяха представени в изложбата „Спасените реликви на Аполония“ в Археологическия музей в Созопол. Експонатите са открити при спасителни археологически проучвания по трасето на водния цикъл в града, който е част от проекта за изграждането на пречиствателната станция в Созопол. Изложбата беше открита от зам. кметът на община Созопол Петя Чапевова, ръководителят на спасителните разкопки Явор Иванов от Института по Археология към БАН и директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Вследствие на проведените разкопки е проучена 15 века история на Созопол. По време на разкопки в местността „Харманите” е открит некропол от средата на 5 век преди Христа, археолозите попадат също на римски погребения и късно антични погребение 4-6 век, изключително ценен е чернофигурен албастрон с ловна сцена, който за първи път се открива в България и теракотени и глинени фигурки, които представляват мъдреци и седящи мъже от афро- американски тип.

На изложбата присъства проф. Казимир Попконстантинов, който преди 5 години при разкопки на о-в Свети Иван направи най-важното откритие за Созопол- мощите на Св. Йоан Кръстител.

Спасителните разкопки ще продължат по времето на изпълнението на целия воден цикъл на Созопол, а откритите артефакти ще бъдат експонирани в Археологическия музей, увериха от общината.

Част от находките ще пътуват до Лувъра, за да представят  страната ни през 2015 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук