9.9 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Созопол посреща гости на седянка с бяло сладко

В поредица от пет вечери неправителствените организации в Созопол бяха домакини на колоритни атракции- „Възстановка на традиционно созополско семейство“. Срещите с миналото и традициите на созополчани бяха включени празниците на града, по случай 2 620 г. от основаването му. 

В двора на Етнографския музей жените от  Тракийско дружество, Българо- гръцко дружество, клуб „Българка“, независимо женско дружество „Св.Марина“, клуба на пенсионера и читалище „Отец Паисий“посрещаха гости така, както са го правили техните предци- с традиционни ястия, песни и обичаи. Жените от тракийското дружество „Яни Попов“ показаха традиционна за времето си седянка и почерпиха гостите си с тракийски ястия като тиквеник, зелник, солена баница, люта българска ракия и руйно вино. Не липсваха и типичните созополски бели сладки. Звучните тракийски песни и пищните носии от Западна Тракия привлякоха туристи, които се хванаха на дълго хоро.

Генералният консул на Гърция Николаос Пиперигос и съпругата му бяха гости на следващата вечер, на възстановка на жените от Българо- гръцкото дружество, носители на културата и обичаите на Гърция в Созопол. Гръцкият консул опита сладко от смокини, пи вода от старинна чаша, изпи по чаша кафе и ликьор, така както е бил редът при посрещане на гости в далечните времена. Дворът на Етнографския музей бе украсен с типичните за началото на миналия век плетени покривки и карета, а група жени показаха майсторлъка на плетенето им. С гръцка музика и хора завърши поредната вечер от възстановките.

Жените от женско дружество „Св. Марина“ пристигнаха в Етнографския музей на файтон така, както са го правили созополските кокони. Те са били подвластни на модата от Европа и са знаели как да впечатляват своите съграждани. Последната вечер от възстановките завърши с изпълнения на стари градски песни, изпълнени от членовете на  Клуба на пенсионера.

В гостите и жителите на Созопол остана усещането за град, в който не само историческите  пластове, но и културата, бита и фолклора са се преплели и са дали очарованието на този град- Градът на Спасението.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук