16.5 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Созопол почете руските подводничари

 „Паметникът на загиналите съветски подводничари е повече от символ. Той е нашата съвест и нашата почит към героизма на обикновените бойци, загинали в една жестока война, краят на която бележи началото на обединена Европа“- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на ритуала по поднасяне венци и цветя на обновения паметник на подводничарите в Созопол. img_4375.jpg„Когато миналата година открихме паметника и петте паметни плочи на загиналите подводничари, обещахме на нашите руски приятели и на нашата общественост, че всяка година на тази дата ще прекланяме глави в памет на героите, защото нашата памет е това, което ще завещаем на поколенията“- допълни още кметът.

Венци и цветя пред паметника на подводничарите и пред гранитните плочи  с изписани имена на всичките 237 съветски подводничари от пет подводници, загинали по българските брегове на Черно море по време на Втората Световна война поднесоха кметът Панайот Рейзи,  председателят на общинския съвет Красимира Германова ветерани от войните, представители на политически и неправителствени организации, граждани и гости на Созопол. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта им.

Паметникът е  посветен на загиналите съветски подводничари Виолет Ламрентиевич Душин и Фрол Димитрович  Терехов,чийто тела морето изхвърля на созополския бряг през ноември 1941 г.Предполага се, че руската подводница „Щ 211″ е попаднала на мина в района на нос Емине и е напълно унищожена. Созополски рибари намират телата на загиналите моряци. На същото място созополчани издигат паметник от гранит, автор на който е арх. Альоша Кафеджийски, а официалното му откриване е било на 02.11.1969 г. Версията за гибелта и на тази руска подводница е, че е намотала около винта си стоманено въже от мина. Предполага се,че двамата подводничари са се промушили през торпедните апарати, за да се опитат да освободят гребния винт от минното заграждение. Друга възможност е просто да са се опитали да се спасят след разхерметизацията.

По инициатива на фондация“Фонд за реставрация на паметници на руски войни, загинали за освобождаване на България“ и ваканционно селище „Санта Марина“ пространството около паметника бе облагоустроено и бяха поставени петте гранитни плочи.Обновеният и облагоустроен паметник е част от историческата памет на Созопол,чиято история е наситена със събития свързани със Русия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук