13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Созопол празнува на Деня на Свeта Марина

 Созопол отбеляза своя празник в Деня на Света Марина, покровителка на Града на Спасението. Включените в програмата културни, спортни събития и народни веселия  са и кулминация на празниците, които община Созопол организира по случай 2 620 години от основаването на древна Аполония. Рано сутринта на 17 юли в местността Света Марина започна приготвянето на курбана, а в параклиса отец Иван отслужи Празнична Света литургия.

По-рано през деня кметът Панайот Рейзи даде старт на плувен маратон, в който се включиха над 30 състезатели от различни възрастови групи. Организатор на събитието е клуб по плувни спортове „Аполония“ Созопол. При изключителен интерес и рекорден брой участници премина и  турнирът по подводен риболов за купата „Света Марина“, който е кръг от националното състезание по подводен риболов.

Созопол отбеляза своя празник и с две изключително силни експозиции. В  Археологическия музей беше открита изложбата „Аполония и Черноморската цивилизация“, с участието на музеите в Бургас, Несебър и Варна. В Художествената галерия председателят на общинския съвет Красимира Германова откри изложба „Приятели на Созопол“, с участието на над 50 български и чуждестранни художници, които са рисували града през годините. Созополски художници получиха юбилейни медали за празника.

Вечерта на сцената на амфитеатъра тържествено бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Созопол“ актьорът Досьо Досев и дългогодишният спортен деятел на Созопол Апостол Кюмурджиев. Родените созополски деца в юбилейната година  получиха грамота и юбилейна монета „Гражданин на Созопол“.

Празникът  продължи с концерт група „Сезони“ и завърши с празнична заря. Празниците в Созопол уважиха областният управител Константин Гребенаров, посланикът на Унгария у нас г-жа Юдит Ланг, драматургът Стефан Цанев и много приятели на уникалния град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук