13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Созопол се побратимява с румънския град на Дракула

Общинският съвет единодушно прие предложението на кмета Панайот Рейзи Созопол да се побратими с румънския град Сегешоара,който е известен с това ,че е родния град на Дракула. В мотивите си пред общинските съветници кметът посочи,че и двата града развиват туризъм на основата на една легенда- за вампирите. И макар румънският вампир да е световноизвестен от години и да вдъхновява производството на редица филми по темата, то созополският никак не отстъпва по слава. Откриването на созополските вампири бе една от трите световни новини за месец юни.

Идеята за побратимяване е от месец юни, когато в Созопол се провеждаше Втория международен франкофонски фестивал „Солей”. Гост на културния форум бе и румънския посланик у нас Антон Пъкуреску. По време на среща в кабинета на кмета румънският посланик и почетния консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску обсъдиха идеята за побратимяване на двата града.

Побратимяването на градовете ще даде възможност и за съвместни проекти по отношение на културния и туристическия обмен, както и разработването на европейски проекти- заяви още кметът Панайот Рейзи по време на сесията.

Темата за вампирите наложи шеговит тон по време на обсъждането. Кметът освежи дискусията като предположи, че румънския и българския вампир вероятно са и роднини.Основание за това е фактът, че и двамата представители на тъмните сили са били куци.

sozopol.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук