12.6 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Созопол си осигури финансиране за нов проект

Кметът на Община Созопол подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на културата за изпълнение на проект „Созопол –съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете“, който ще подпомогне опазването на културното наследство, развитието на културата и нейното многообразие.

Рейзи

Проектът е на стойност 1 079 674,88лв. и е за срок от 12 месеца. Предвижда дейности за опазване на сградата Тракийски хан, неговата социализация при пълно запазване на първоначалния вид, съживяване на изложбени пространства чрез интерактивни технологии и превръщане на съществуващата етнографска сбирка в уникален етнографски музей с открити и закрити изложби.

С изпълнението на този проект продължава последователната политика на Община Созопол в областта на културно-историческото ни наследство за цялостна визия на Археологически резерват „Античен град Аполония“. Проектът ще бъде от полза както за жителите на община Созопол; за хората, които предлагат основни и допълнителни туристически услуги; за учени и изследователи в областта на културното наследство; за български и чуждестранни туристи, посетили Созопол и региона.

Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Министерство на културата е пример за това как придобро партньорство между държавния, общински и неправителствен сектор и предоставен финансов ресурс може да се постигне много добър резултат при възстановяването и опазването на културното и архитектурно наследство на България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук