16.5 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Созопол спази традицията на Трифон Зарезан

 Община Созопол отбеляза празника на лозарите и винарите-Св.Трифон Зарезан на 1 февруари с тържества и традиционния ритуал“зарязване“ в гр. Созопол,с. Черноморец и с.Равадиново. За трета поредна година община Созопол отбелязва празника, който събра стотици граждани и гости на града на площада. Пъстро шествие тръгна по улиците на града водено от Царят на лозята , придружен кмета Панайот Рейзи, председателят на общинския съвет Красимира Германова, което по пътя си към пристанището увлече и мнозина жители и гости на града. Ритуалното зарязване бе извършено лично от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. С наричане за плодородие лозата бе полята със старо вино. На площада мнозина вече бяха наобиколили скарите с ароматни кебапчета и пълните съдове с бяло и червено вино. Градусът на настроението поддържаше оркестър и танцов състав.Нека да пазим традициите, защото в тях е нашата сила“- заяви в поздравлението си към жителите на Созопол кметът Панайот Рейзи, като пожела плодородие и берекет в лозята и много здраве и успехи на своите съграждани. Дълго хоро се изви на площада, а народната музика привличаше все повече и повече созополчани към мястото на народното веселие.Араматни кебапчета, бяло и червено вино и  вкусни пити, майсторски приготвени от местни жени, върнаха съвременните созополчани към старата традиция, когато на хорото нашите предци са се хващали сити, за да е плодородна годината и да са пълни зърната на гроздето. Дълги хора се виха на площада и накараха малки и големи да се хванат за ръце.

Празникът достойно се отбеляза и в с. Черноморец. Там най- рано започна ритуалното зарязване, в което взеха участие кмета на с. Черноморец  Добри Добрев и кмета на община Созопол Панайто Рейзи. В Черноморец са запазени едни от най- големите масиви лозя в Созополска община. Над 1 500 дка са засетите сортове „Кралски рубин“ и „Блейк“ и винените сортове-„Мускат отонел“,“димят“,“Юни блан“ и  „Ркацители“.С  дегустация на бели и червени вина от местни производители продължи празника.Лозарите  споделиха своята идея на кмета Панайот Рейзи  и поискаха съдействие от него да бъде построено шато в землището на Черноморец, което едновременно да бъде и атракция и да произвежда качествени вина от местните сортове.

Трифон Зарена отпразнуваха и жителите на с. Равадиново, които започнаха празника със служба в църквата и зарязване на лозя и продължи с дегустация на близо 20 вида бели и червени вина и 12 вида домашна ракия.Организаторите на празника от кметството на с. Равадиново поднесоха и  шеговита изненада на празника. Освен сериозният конкурс за най- добър производител на вино и ракия, те бяха подготвили и шеговит конкурс с приз за най- парфюмирата ракия, най- люта ракия и най- кисело вино. Много усмивки и тънки шеги предизвика оценката на журито, което не пожали никой „пишман“ производител.  Празникът продължи до късния следобед с много музика и хора.dsc06876.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук