11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Созопол с нов социален проект

Община Созопол кандидатства с нов социален проект, съобщават от общината. От 2010г. Община Созопол е бенефициент по ОП Развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Чрез проекти за социално включване – „Подкрепа за достоен живот“, с удължен до 2014г. срок и продължаване на услугата „Личен асистент“ по Проект „Нови възможности за грижа“, Процедура „Нови алтернативи“ бяха обхванати повече от 100 потребители и осигурена заетост на техни близки или трайно безработни за полагане на грижа в семейна среда.

В рамките на проект „Помощ в дома“ беше създадено Звено за услуги в домашна среда и повече от 90 потребители получиха социалната услуга. Като устойчивост Община Созопол продължи дейността на звеното с назначаване на социален работник и 4 социални асистенти. Новото проектно предложение надгражда и разширява създадените социални услуги. Негова основна цел е намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи и подобряване качеството на живот на възрастни болни лица и хора с увреждания, както и преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността и финансово обезпечаване на създадената социална услуга „Личен асистент“ и „Домашен помощник“ до 2018г.
Община Созопол кандидатства по Приоритетна ос 2: „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, Инвестиционен приоритет № 3: „Повишаване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес”, Специфична цел 1 към ИП3: „Подобряване на достъпа на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване”, Процедура „Независим живот“.
В рамките на проекта са предвидени обучения на лицата, полагащи грижи за хората с увреждания, супервизия на социалната услуга. От първостепенно значение са и заложените мерки за визуализация и публичност – важен елемент за популяризиране усвояването на средствата от ЕС.
Участието на партньор – НПО с богат опит в областта на социалните услуги дава допълнителна увереност, че заложените цели в проектното предложение ще бъдат изпълнени в максимална степен. В тази връзка общинска администрация обяви, че търси организация с необходимия социален и финансов капацитет и се спря на Сдружение „Равновесие“, гр. Бургас, като познат и надежден партньор.
В рамките на проектното предложение е заложено и закупуване на специализиран автомобил.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук