13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Созопол с празнична програма за Голяма Богородица

Созопол с празнична програма по случай 15 август, денят в който християните честват успение на Пресвета Богородица. Големият християнски празник ще започне с Пресвета литургия в храма „Успение Богородично” от 10.00 часа, а литургията ще бъде отслужена от отец Иван и отец Димитър. Малката църква на ул. „Анаксимандър“ ще посрещне стотиците жители и гости на града, които искат да се поклонят на Пресветата Майка.

Денят ще продължи с кулинарен празник, който Община Созопол организира в двора на Етнографския музей. От 19.00 часа посетителите на Етнографския музей ще присъстват на уникален урок по готварство, който ще бъде изнесен от шеф Иван Звездев. Той ще сготви курбан за здраве в чест на голяма Богородица и ще сподели свои кулинарни тайни. Заедно с него на кулинарното пътешествие ще бъде и народната певица Ана-Мария, която ще зарадва присъстващите с красиви народни песни от различни краища на страната.

Приятна изненада са му подготвили майсторки на дамги от Созопол. Иван Звездев ще присъства на автентично приготвяне на дамги, кулинарното изкушение на Созопол, което е уникално и типично единствено за града.

Вечерта ще продължи със спектакъла „Ритми от Балканите”, който ще бъде представен от 21.00 ч. на сцената на амфитеатър „Аполония”. В него ще вземат участие група Ел Греко с виртуозния бузукар Росен Костов и 16 танцьори и бузукари от България и Гърция от българо-гръцкото дружество за приятелство в град Поморие. В танцово- музикалния спектакъл са включени популярни във всички балкански страни парчета. Спектакълът търси мост за приятелства между балканските страни като залага на музикалните и културни традиции на балканските народи. Празникът ще завърши с пищна заря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук