13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Созопол чества 135 г. от освобождението си

С тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Лермонтов гражданите на Созопол отбелязаха 135 години от освобождението на града от турско робство.

Гости на събитието бяха руския консул във Варна Юрий Соловьов, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев и областния управител Константин Гребенаров. Почетна рота от Военно морска база Бургас участва в ритуала по поднасяне на венци и цветя. Слово за героичния подвиг на руските войници и историческото значение за България от освобождението от турско робство припомни на присъстващите за далечните събития, довели и до освобождението на Созопол.

„ Аз съм много горд, че Созопол и целия български народ помни тези събития- заяви в словото си руския консул.135 години е много време за един човек, но малко за един народ, който успя да създаде и развие една модерно и демократична държава.Ако помним подвига на хилядите герои, ще бъдем по- силни”- заяви още руският консул. Венци и цветя пред паметника на освободителя на Созопол поднесоха кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, гостите на тържеството, представители на партии и неправителствени организации, граждани.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит на героите от Руско- турската Освободителна война.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук