16.5 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Созопол ще има Църковно- исторически музей

Кметът на община Созопол  Панайот Рейзи  отправи искане до държавата за безвъзмездно предоставяне на държавен имот, който е необходим за изграждане на Църковно- исторически музей. Имотът, който от дълги години стои безстопанствен е бившата данъчна служба ,чиято двуетажна сграда е изгоряла и се руши с времето. Ръководството на община Созопол отдавна има идея там да бъде създадена иконна зала, в която да бъдат събрани най- ценните созополски икони, доста от които са изложени в различни музеи. Сега идеята е да се реализира по- мащабен проект, който да включва както изграждането на Църковен музей, така и облагородавяне на дворното пространство към имота и площадното пространство в близост до бившата данъчна служба.

За реализиране на идеята  община Созопол ще получи подкрепа  от директора на НИМ Божидар Димитров, който обогати  идеята за иконна зала в Църковно- исторически музей, в който да бъдат събрани най- ценните образци както на иконописа, така и на църковната утвар и различни религиозни предмети. Цялото това богатство на Созопол през вековете ще даде възможност на посетителите на църковния музей да проследят богатата християнска история и да се насладят на изключителните образци ,създадени през вековете.

 В подкрепа на идеята созополските икони да се съберата на едно място, община Созопол подготвя календар за Новата 2012 година с най- ценните образци на созополските икони.Календарът ще бъде изработен по оригинален начин, така че всяка от иконите  да бъде представена в целия й блясък и великолепие.

 Част от иконите, които намериха място в календара на община Созопол се намират в Националната художествена галерия-Крипта „Св Александър Невски”-София. Това са Разпятие-Богородица,двустранна икона от края на 14 в.,Св.Николай с житийни сцени от 17-18 в.,Св. Атанасий Александрийски от 17 в. и Св. Георги и Св. Димитър с житийни сцени от 14-16 в. На първата страница на оригиналния календар е иконата на Св. Йоан Предтеча, която се намира в Археологическия музей в Созопол. Още две икони ,които  в момента са в Созопол са намерила място в новия календар на община Созопол. Това са Св.вмчк Георги победоносец от началото на 19 в., която се намира в Археологическия музей  и иконата на Исус Христос Вседържител(Пантократор) от 18 в., която се намира в църквата „Св. Богородица”в града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук