17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Соломон Паси: Нека приемем сирийците, които са получили образовнаието си у нас

„България има възможност да изработи проактивна политика по въпроса със сирийските бежанци. У нас има над 5 000 сирийци, които са завършили български университети. Смятам, че е съвсем естествено страната ни да отвори границите си за тези свои възпитаници, които могат да бъдат  интегрирани успешно в българското общество.” Това заяви при посещение в Бургас президентът на Атлантическия клуб, Соломон  Паси. По думите му, подобна политика могат да предприемат и други страни, които имат отношения със Сирийската държава.

„Проучих решение на Министерски съвет от 11 точки, по повод посрещането на вълната от бежанци. От тези точки, една беше за преговори с Турция, относно намаляването на потока. Това обаче не са преговори между София и Анкара, а между Брюксел и Анкара, така че нашата роля ще бъде ограничена. В останалите точки, основното върху което се акцентираше, е това как да посрещаме повече и повече бежанци. Това е пасивна и изчерпателна позиция. Не видях обаче нито една мярка, която да препятства нелегалната имиграция”, коментира Паси.

Той бе категоричен, че сирийският конфликт не отразява противоборство  между САЩ  и Русия. Според Паси, той се свежда до силна конкуренция между Иран и Саудитска Арабия. „Това, че Русия и САЩ  постигнаха консенсус не трябва да ни учудва. Ние много отдавна призовавахме решението на конфликта да се намери в рамките  на формата НАТО  – Русия, който смятам е най-естествения формат, за управление на ситуацията в региона. Като цяло разбирателството между Русия и Съединените щати е добро по принцип, но в този конкретен случай  не съм сигурен, че ще даде най-добрите резултати. Наистина ще бъдат унищожени запасите от химически оръжия на Асад , но това е крайно недостатъчно ”, заяви Соломон  Паси.

Президентът на Атлантическия клуб обаче попита: „Какво ще се сучи с всички останали оръжия, какво правим с избитите през последните години хора в Сирия? Какво правим с 2 млн . бежанци, които роди Асад  и неговия режим? Какво правим с хората, които останаха без  покрив  в Сирия? Според мен, Асад  трябва да получи своето  международно наказание и унищожаването  на химическите му арсенали трябва да бъде  първата стъпка от това.”

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук