12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Соня Енилова, БРТА: Има много какво да се върши в областта на туризма

Има много какво да се върши в областта на туризма, защото туризма не са само туристите. Това казаСоня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация. „Не би трябвало да считаме, че само броят на туристите, които посещават България, е някакъв критерий за това дали да имаме министерство или не. Тук говорим за един комплекс от услуги, една верига от туристически услуги и други видове услуги, свързани с туризма“, разясни тя.

руски туристи

По нейните думи, изключително важен компонент от туристическата услуга е наличието на обща инфраструктура. „Трябва да имаме изградена и туристическа инфраструктура, и хотели, и ресторанти, което вече е изградено и то изпревари общата инфраструктура, която се изгражда в страната, така че това министерство трябва да се загрижи по отношение именно на обществените ресурси, които трябва да бъдат вложени, така че да се помогне на частния туристически сектор“, каза Енилова, цитиран от Агенция „Фокус“. По думите й, друг основен елемент, с който трябва да се занимава министерството, е рекламата.

„Рекламата в момента е доста еднотипна, еднообразна и не винаги отговаря на търсенето на туристическия пазар т.е. ние си предлагаме каквото имаме без да анализираме какво се търси на туристическия пазар, което съответно дава пропуски в посещаемостта на страната ни в някои от т.н. мъртви туристически сезони, визирам пролет и есен. Например балнео лечението е най-ефективно през тези сезони. Значи ние бихме могли да използваме рекламата на балнео туризма, здравен и медицински туризъм, културни, еко и други турове имаме в пред и след сезона“, обясни тя.

„Същевременно трябва да се рекламират интегрирано в туристическите пакети на нашите туроператори и различните прояви, които се организират от страна на общини, държава, фирми. Това са фестивали, спортни прояви, културни събития, към които туристите проявяват интерес. Към момента всеки работи самостоятелно. Според мен ролята на Министерството на туризма е да интегрира всички тези прояви в туристическия продукт и услуга, която ще се предложи на туристите“, разясни Енилова.

Според нея, друг основен момент са кадрите. „Трябва да се обърне съществено внимание на образованието, на квалификацията и на актуализацията т.е. преквалификацията на кадрите, защото туристите, които ни посещават вече идват с нови нагласи и очаквания, така че ние трябва да имаме такива подготвени кадри, че да отговорят на тези очаквания, за да имаме високо качество на туристическата услуга, а не една посредственост“, категорична бе тя. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук