14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Соня Енилова: Задължително трябва да има Министерство на туризма

Задължително трябва да има Министерство на туризма, заяви Соня Енилова, председател на Бургаска регионална туристическа асоциация. Според нея в момента структурите, които работят за администриране на туризма са твърде много и разпръснати, липсва координация. Тя даде за пример дирекцията за категоризация на обектите и регистриране на туроператори, която е в Пловдив, дирекцията за маркетинг и реклама, която се намира в София, а отделът, който подготвя проектите за финансиране от ЕС е между Пловдив, София и ресорните министерстсва – МРР, МТСП, МОСВ, МЗХ и Министерство на икономиката.

Туризъм - Черноморие

„Всички работят за туризма, но липсва координация. Това трябва да бъде основната функция – да се съберат на едно място всички тези дейности свързани с туризма. От друга страна концесията на плажовете е към МРР, но те се използват основно за туристическа дейност. Да не говорим за големия проблем – курортните туристически комплекси. Те са изградени само и единствено с цел туризъм, извън населените места. Те са 9 на брой и трябва да има отделен субект, който да се занимава с тях. Това е основната фукция според мен на министерството“, смята Енилова.

Тя се надява, че притесненията свързани с бюджета няма да спънат създаването на едно такова министерство от новото правителство. По думите й туризмът е единствената светлина в бъдещото развитие на страната ни и една огромна възможност, която за съжаление не сме използвали пълноценно. /ИА „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук