9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

София вече е в Европа. Бургас не е мръднал

България е преодоляла последиците от икономическата криза, но това се дължи на по-бързото развитие на 9 области, а останалите остават “под вода”. Това се посочва в изследване на Института за пазарна икономика “Регионални профили: показатели за развитие 2016”. София продължава да концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната.

Там се произвеждат около 40% от БВП на България и този дял расте. Към 2014 г. БВП на човек в София е 25 000 лв., а в най-слабо развитата област – Силистра, БВП е 4 пъти по-малко – под 6000 лв. на човек. По този показател София е на средно-европейско ниво – с други думи, София вече е в Европа, посочват от ИПИ.

В повечето области БВП на човек е между 20 и 40% от средното за ЕС. През 2014-а БВП в България надхвърля предкризисното ниво. Това се дължи на икономиките на 9 области – София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Добрич и Варна.

В останалите 19 области реалният БВП все още е по-нисък спрямо 2008 г. Освен София само Стара Загора и Варна достигат или надхвърлят средното за страната ниво на БВП на човек, докато останалите изостават. Макар и в Южна Централна България възстановяването все още да не е налице, област Пловдив е съществено изключение и вече отчита реално съвкупно производство с близо 9% по-високо от нивото преди кризата, посочват от ИПИ.

Това се дължи на значителните инвестиции в няколко бързорастящи сектора като аутсорсинг индустрията и производството на части за коли.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук