11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Социален проект подобрява живота на хората в неравностойно положение в община Несебър

Днес официално бе представен проект, чиято цел е да подобри живота на хората в неравностойно положение в община Несебър. Изчерпателна информация за него предостави ръководителят му – Радостина Пирева, която е и началник на Управление „Социални грижи и услуги“ към местната администрация.

По време на презентацията стана ясно, че в рамките на проекта ще се предоставят услугите „личен асистент“ и „домашен помощник“. От тях ще могат да се ползват около 30-ина потребители (лица и деца с трайни увреждания, с невъзможност за самообслужване; самотно живеещи, болни възрастни хора, които не са в състояние сами да се справят с ежедневието, лица) , толкова ще са и хората, които ще бъдат назначени за извършване на дейностите след подбор. Приемът на документи за потребители на услугите и на персонал започва на първи март и ще е в рамките на един месец. Услугите стартират през май и ще се предлагат в срок от 20 месеца, т.е. до края на 2017 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПълното наименование на проекта е „Подкрепа за независим живот на хората в неравностойно положение в Община Несебър чрез предоставяне на подкрепящи и интегрирани междусекторни услуги от Звено за услуги в домашна среда“, процедура BG05M9OP001-2.002 Независим живот, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2015-2020, изпълняван с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Той е на обща стойност 358 582 лв. Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.002 -0097-С001, подписан през ноември 2015г. между Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Община Несебър.

В рамките му се предвижда прилагане на мултидисциплинарен подход за предоставяне на социални и здравни услуги, чрез разширяване дейността на „Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж“ в община Несебър, въвеждайки нов вид интегрирани междусекторни услуги, за постигане на социална интеграция, независимост и осигуряване на достоен живот на хората с увреждания и възрастни хора над 65г. с невъзможност за самообслужване.

Предвижда се усъвършенстване и разширяване на предоставяните услуги в домашна среда. Наред с предоставяните услуги за социално включване и комунално-битови дейности ще бъдат въведени интегрирани специализирани здравни услуги, включващи медицинска помощ и консултация за хора с увреждания.   Ще се предоставят социални услуги от специалист. Предвидено е психологическо консултиране и супервизия (професионална помощ при споделяне на проблеми) на наетия персонал и потребителите.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот и преодоляване на последиците от социално изключване и бедността на потребителите на услугите, както и да им се даде възможност да бъдат активни и да вземат самостоятелни решения за организиране на ежедневието си, равен достъп и качество на живот, както и намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи.

Освен това ще се окаже подкрепа на близките им, като се създаде възможност за връщането им на пазара на труда и насърчаване на участието им в обществения живот. Не на последно място ще се създадат още добри практики за бъдещо планиране на общински социални услуги.

В заключение на днешното събитие, което премина при засилен интерес, Радостина Пирева подчерта, че община Несебър вече трети мандат води активна социална политика с грижа за хората. Тя припомни, че услуга личен асистент се прилага от пет години на територията на община Несебър под различна форма и в изпълнение на различни проекти, но винаги в помощ на хората в неравностойно положение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук