10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Спасени бебета се върнаха в бургаска болница на Бабинден

Емоционален Бабинден – така премина Денят на родилната помощ в МБАЛ „Дева Мария“, събрал акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки. В герои на празника се превърнаха Марая, Владислав и Александър – част от бебетата, спасени от лекарите и върнати към живот.

„Добрата новина не е бяла лястовица! Тя има постоянен дом и той е МБАЛ „Дева Мария“. Абсолютно убедена съм и вярвам, че чудесата са реалност“, развълнувано благодари на лекарите Марина Владова. След тежка бременност, нейният син Владислав, родил се недоносен и прекарал седмица в кувьоз, се прибра у дома за Коледа.

„Има лекари, за които работата е просто работа. За д-р Мария Търнева – началник на Неонатология и началника на Родилно отделение д-р Владимир Ирмов, работата е призвание. Изключителни специалисти – това са хората, които спасиха мен и сина ни Александър“, не пести благодарности и Михаела Петрова.

Александър се ражда с фетален респираторен дистрес синдром, което налага спешно секцио. Въпреки множеството съпътстващи усложнения, в момента момченцето е в много добро състояние и вече втора седмица си е у дома.

Миналата година в болницата са проплакали 1014 бебета. Новородените, преминали през интензивен сектор, са 225. Всеки пети случай е бил по-тежък, което показва, че се увеличава патологията при бременните жени, както и броят на недоносените бебета и на новородените, които се нуждаят от интензивно лечение.

„Това, че жените с по-тежка бременност избират да родят в МБАЛ „Дева Мария“ говори за професионализма на лекарските екипи. Отделението по Неонатология е с трето най-високо ниво на компетентност и единственото в региона, което разполага с интензивен сектор, оборудван с най-модерна апаратура, който може да обезпечи и най-тежките случаи“, каза управителят на болницата д-р Даниела Георгиева.

Родилката Марияна Проданова, майка на 2-дневната Габи, изми ритуално ръцете на д-р Ирмов. След като разчупи погачата, шефът на АГ отделението пророкува, че настоящата година ще донесе повече момчета.

„Спомням си деня, в който открихме болницата. Оттогава тук са родени повече от 6400 бебета. Това говори за голямото доверие към екипа и златните ръце, които имат лекарите. Те заслужават респект и уважение и аз се гордея с тях“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Сред официалните гости на празника бяха още зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров и заместничката му д-р Вергиния Цанова.

Дечицата от ОДЗ 4 „Калина Малина“ във Ветрен направиха тържеството още по-вълнуващо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук