11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Спасителни разкопки в Стария Несебър преди да възстановят старото кметство

Спасителни археологически проучвания започнаха в Стария Несебър на терена, където ще бъде възстановена старата сграда на кметството в автентичния й вид. Археолозите под ръководството на доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт  вече попадат на интересни артефакти, свързани най-вече с античността, въпреки че на терена има култури напластявания и следи от всички периоди от развитието на Несебър от гръцкия полис, през византийския град, Късна античност и Средновековие.

 Кметът на Несебър Николай Димитров видя първите открити две монети на терена. Едната е от елинистичната епоха- ІV-ІІ в. пр. Христа, а втората от Средновековието. Той увери археолозите, че ако се попадне на руини, то те ще бъдат по подходящ начин експониран в новата сграда. В новото кметство ще има приемна за официалните гости, конферентна зала и ритуалната зала.

Преди да бъде демонтирана старата сграда на кметството, строена през 1927 година като почивна станция на Светия синод, тя  е била заснета, за да се възстанови в същия й вид.

Спасителните разкопки трябва да приключат в края на месец ноември и тогава ще се пристъпи към строежа на кметството. Парите за новата сграда ще бъдат заложени в бюджета на Община Несебър за следващата година.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук