18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Спасиха киселите краставички на Шопов от „бомбаж“

Парламентът дефинира понятието „оцет“ с приети на второ четене промени в Закона за виното и спиртните напитки. Според мотивите на вносителите, липсата на определение е допуснала злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, които пускат на пазара опасни синтетично добити химикали.

През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. За производството му не се е използвало вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, посочват вносителите.

Според приетата в закона дефиниция „оцет“ е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините, оцетът е винен, плодов, алкохолен и балсамов, пише „24 часа“.

Вече ще има санкция за онези, които произвеждат или предлагат оцет, произведен в нарушение на закона. Глобата ще е 1000-5000 лв. за физически лица и 5000-10 000 лева за юридическите лица. Преди дни, когато депутатите отложиха гласуването на промените, атакистът Павел Шопов сподели личния си опит с фалшив оцет – преди 2 години той си купил оцет за 60 ст., за да си направи буркани с кисели краставички, но консервите „бомбирали”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук